Sparen of beleggen? Zo maakt u de juiste keuze!

3 minuten leestijd

U wilt starten met beleggen? Een slimme keuze. Al zijn er dan wel enkele praktische zaken waarmee u rekening moet houden. Weet u bijvoorbeeld hoeveel spaargeld u best achter de hand houdt als reserve? Daarnaast doet u er ook goed aan om een doel te bepalen, want sparen voor de korte termijn vergt een andere aanpak dan beleggen op lange termijn. We zetten alles op een rijtje.

Een spaarrekening heeft veel voordelen. U kunt bijvoorbeeld makkelijk en snel aan uw geld. Bovendien geniet u een basisrente en getrouwheidspremie op uw spaarcenten. Al is die rente in sommige periodes lager dan de inflatie, waardoor u in feite aan koopkracht verliest. Wilt u een potentieel hoger rendement voor uw spaargeld? Dan kunt u starten met beleggen. Beleggen biedt op lange termijn doorgaans immers de grootste kans op een sterk en stabiel rendement.

Stevige spaarbuffer

Voor u begint met beleggen, doet u er goed aan om een spaarbuffer aan te leggen. Dat is spaargeld dat u achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven − denk aan een dak dat plots begint te lekken. Hoe groot die spaarbuffer moet zijn? Als algemene stelregel raden we bij Crelan aan: hou minstens 3 netto maandlonen achter de hand op uw spaarrekening.

Al is elke situatie anders: zo legt een gezin met jonge kinderen en een eigen wagen beter een grotere reserve aan dan een koppel waarvan het woonkrediet al volledig is afgelost. Twijfelt u over uw ideale geldreserve?

Als uw spaarbuffer is aangelegd, kunt u écht starten met beleggen. Daarbij hebt u verschillende opties. Wilt u beleggen voor uw pensioen? Of droomt u van een vakantiehuisje? Elk doel vergt een andere aanpak.

Pensioensparen: beleggen met fiscaal voordeel

Pensioensparen is wellicht de bekendste vorm van beleggen. Met haalbare inspanningen bouwt u een mooi spaarpotje op voor later. Daarbij geldt: vroeg begonnen, is half gewonnen. Want hoe vroeger u start met pensioensparen, hoe groter het sneeuwbaleffect van rente bovenop rente.

Omdat de overheid de opbouw van een aanvullend pensioen wil aanmoedigen, kent ze een belastingvermindering toe voor pensioensparen. Het maximum dat in aanmerking komt voor dit fiscale cadeautje, bedraagt ook in 2023 nog 990 euro (fiscaal voordeel van 30%) of 1.270 euro (fiscaal voordeel van 25%). Via de belastingvermindering voor het pensioensparen recupereert u daarvan dus 297 euro of 317,50 euro. Zo kiest u uw ideale maximumbedrag.

Opgelet: de fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke persoon en kan evolueren in de toekomst.

Sparen en beleggen met een doel op middellange termijn

Plant u binnen afzienbare tijd een nieuwe auto te kopen? Of denkt u op middellange termijn uw geld nodig te hebben voor andere zaken? Neem dan niet al te veel risico en ga voor risicoarme spaar- en beleggingsproducten: die zijn ideaal als u een tijdshorizon van maximaal 5 jaar voor ogen hebt.

Naast spaar- en termijnrekeningen en kasbons zijn eventueel ook beleggingsfondsen met laag risico hiervoor geschikt.

Beleg het geld dat u voor lange tijd niet nodig hebt

Streeft u naar een potentieel aantrekkelijk rendement op lange termijn? Laat uw geld dat u gedurende een lange periode kunt missen dan niet staan op een spaarrekening, maar investeer het in een evenwichtige beleggingsportefeuille. Ook hier geldt: hoe vroeger u start met beleggen, hoe groter het sneeuwbaleffect op uw rendement.

Laat u leiden door uw persoonlijk beleggersprofiel om uw ideale beleggingsmix te vinden. Die is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, uw kennis over beleggen en ervaring waaronder uw duurzaamheidsvoorkeuren. Uw agent is dé geknipte persoon om u hierbij te adviseren. Die legt u graag de kenmerken, risico’s, kosten en lasten uit van de financiële instrumenten waarin u wil beleggen.

Wat kan een beleggingsplan voor uw spaargeld betekenen?

Bij Crelan kunt u via een beleggingsplan ook voor kleine bedragen periodiek beleggen, bijvoorbeeld 25 euro per maand. Wilt u graag becijferen hoeveel zo’n maandelijks beleggingsplan u op termijn kan opleveren? Ontdek het met onze handige simulatietool.

Starten met beleggen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.