Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

3 minuten leestijd

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Zorg voor een solide spaarreserve

Een spaarpot van minimaal 12.500 euro als ijzeren spaarreserve zou u toch steeds moeten aanhouden vooraleer u aan beleggen denkt.
Natuurlijk is uw spaarreserve persoonlijk. Uw familiale situatie, of u al dan niet een lening hebt om af te betalen, of u een eigen auto hebt … het zijn allemaal factoren die uw optimale geldreserve mee bepalen. 

Een spaarrekening is hiervoor de geknipte spaarformule. De vlotte opvraagbaarheid, de afwezigheid van kosten en de fiscale vrijstelling van roerende voorheffing op de intresten tot een bepaald plafond zorgen ervoor dat u te allen tijde kosteloos aan uw geld kunt.

Beleggen met fiscaal voordeel in een pensioenspaarfonds

Als u met haalbare spaarinspanningen een mooi spaarpotje wilt opbouwen voor later, dan is pensioensparen iets voor u. En daarvoor geldt: vroeg begonnen, is half gewonnen. Want hoe vroeger u start met pensioensparen, hoe sterker het sneeuwbaleffect van rente op rente zijn werk kan doen. Zo kunnen jongeren die beginnen te werken en meteen starten met pensioensparen, een mooie spaarpot opbouwen voor later.

Omdat de overheid de opbouw van een aanvullend pensioen wil aanmoedigen, kent ze op stortingen in het kader van pensioensparen een belastingvermindering toe.

Het maximum dat in aanmerking komt voor dit fiscale cadeautje, bedraagt ook in 2022 nog 990 euro (fiscaal voordeel van 30%) of 1.270 euro (fiscaal voordeel van 25%). Via de belastingvermindering voor het pensioensparen recupereert u daarvan dus 297 euro of 317,50 euroWelk maximumbedrag kiezen?

Opgelet: de fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke persoon en kan evolueren in de toekomst.

Doelsparen of doelbeleggen voor de middellange termijn

Hoopt u om over afzienbare tijd een huis te kopen of hebt u plannen voor de aanschaf van een nieuwe auto? Of denkt u op middellange termijn geld nodig te hebben voor andere zaken? Mijd het dan om al te veel risico te nemen met het geld dat u hiervoor opzijzet.

Risicoarme spaar- en beleggingsproducten zijn ideaal als u een tijdshorizon van maximaal 5 jaar voor ogen hebt. Naast spaar- en termijnrekeningen en notes met volledige of gedeeltelijke kapitaalbescherming zijn eventueel ook gemengde fondsen met laag risico hiervoor geschikt.

Beleg het geld dat u voor lange tijd niet nodig hebt

Streeft u naar een aantrekkelijk rendement op lange termijn? Laat uw geld dan niet volledig staan op een spaarrekening, maar investeer het in een evenwichtige beleggingsportefeuille.

Uw beleggingsgeld is het spaargeld dat u niet op korte of middellange termijn onmiddellijk beschikbaar wilt houden, maar dat u gedurende een lange periode kunt missen. Laat u leiden door uw persoonlijk beleggersprofiel om de beleggingsmix te vinden, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen.

Maar u hoeft geen grote sommen ineens te beleggen: het kan ook al met kleine bedragen, bijvoorbeeld 25 euro per maand.

Uw Crelan-agent is opgeleid om u hierbij gepast te adviseren. Hier geldt hetzelfde principe als bij pensioensparen. Hoe vroeger u ermee start, hoe sterker het sneeuwbaleffect op uw rendement.

Hebt u nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.