Het compromis is getekend. En nu?

3 minuten leestijd

Je zoektocht naar een eigen stek is voorbij. Het compromis is getekend. Als alles volgens plan verloopt, ben jij straks de eigenaar van een huis of flat. Maar er moet wél nog vanalles gebeuren voordat jij die sleutelbos in handen hebt. In grote lijnen: je hypothecair woonkrediet moet goedgekeurd worden voordat de notariële akte ondertekend kan worden. Daarvoor ga je langs bij twee professionals die jouw belangen behartigen: je Crelan-agent en je notaris. Lees je mee?

Stap 1 na het compromis: je woonkrediet (= hypothecair krediet) regelen

Een hypothecair krediet is een woonkrediet op lange termijn dat gewaarborgd wordt door een hypotheek in eerste rang. Je kredietverstrekker (je bank dus) is automatisch de eerste schuldeiser als je ooit te maken krijgt met een gedwongen verkoop.

Een hypothecair woonkrediet is een flexibele formule met heel wat voordelen op korte én lange termijn. Er zijn tal van mogelijkheden qua looptijd, interestformules en hoe je je krediet terugbetaalt.

Wees gerust: je Crelan-agent doet altijd een voorstel dat perfect aansluit bij je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Na goedkeuring van je dossier krijg je een formele aanbodbrief en een aflossingsplan voor je lening. Je hebt 20 dagen om alles te tekenen, en dan bezorgt Crelan het nodige aan je notaris.

Stap 2 na het compromis: een vaste of variabele rentevoet?

Met een vaste rente kies je voor zekerheid: je betaalt gedurende de hele looptijd van je krediet hetzelfde bedrag aan interesten. Een variabele rentevoet is goedkoper bij de start. Zo heb je de eerste jaren wat extra financiële ademruimte. Na een bepaalde periode wordt je rentevoet herzien. Is de rente gedaald? Dan is dat is in je voordeel en betaal je minder. Is de rente gestegen? Dan betaal je meer.

Stap 3 na het compromis: afspreken met de notaris

Als je een woning koopt, kan je niet buiten de notaris. De notaris is je vertrouwenspersoon, je raadgever en ook een beetje een detective: als een echte Sherlock gaat hij op zoek naar allerlei attesten en naar verplichte informatie over jouw droomwoning. Zo zet jij straks met een gerust hart en met vaste hand je handtekening onder die akte.

Wat doet de notaris?

  • Hij stelt het compromis op
  • Hij voert de wettelijke opzoekingen en controles uit
  • Hij verzamelt de verplichte attesten: bodemattest, EPC-attest en het EPB, …
  • Hij stelt de aankoopakte op
  • Hij schrijft de akte over in het hypotheekregister
  • Hij betaalt de registratierechten
  • Hij beantwoordt al jouw vragen

Wat moet jij aan de notaris betalen voordat de akte getekend wordt?

  • De registratiekosten
  • Het ereloon van de notaris
  • De aktekosten
  • De btw (21%)  op de aktekosten en het ereloon
  • De hypotheekkosten
  • De kosten voor de overschrijving in het hypotheekregister

Goed om te weten: hoeveel tijd zit er tussen compromis en akte?

Tussen het ondertekenen van het compromis en het ondertekenen van de notariële akte mogen er maximaal 4 maanden liggen, dat ligt wettelijk vast. In de praktijk is alles vaak na 2,5 à 3 maanden in orde. Geen financiering nodig? Dan kan het soms nóg sneller.

D-day: het verlijden van de akte

Crelan stort tijdig het bedrag van je hypothecair krediet op de derdenrekening van je notaris. Je notaris betaalt de verkoper(s). De akte wordt doorgaans getekend op het kantoor van jouw notaris in het bijzijn van de verkopers. Je notaris leest de akte voor en licht ze toe waar nodig. Iedereen akkoord? Alles in orde? De akte wordt door alle partijen getekend.

En dan is het tijd voor dat feestje!

Meer weten over een woning kopen?

Onze brochure ‘Stap voor stap naar je eigen woning’ is een stevige fundering voor jouw eerste stappen op de huizenmarkt. Je Crelan-agent bezorgt je graag een gedrukt exemplaar in een handig mapje. De pdf-versie kan je hier alvast downloaden. Succes!

Een huis gekocht? Dan kan het genieten van je eigen stekje bijna beginnen. In dit artikel presenteren we je een handig to-dolijstje zodat je bij de verhuis niets uit het oog verliest.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.