Van eerste advies tot verlijden van de akte

Word huiseigenaar in 7 stappen

ESIS, JKP, compromis, verlijden van de akte … Als u een woning koopt, wordt u overspoeld door een reeks moeilijke vaktermen. Breekt het zweet u al uit? Geen reden tot paniek. Een huis kopen kan ook in mensentaal, en in 7 glasheldere stappen.

1. Het adviesgesprek

Uw droomhuis gezien? In het echt, of in uw dromen? Dan is het geen slecht idee om - na uw eigen online research - eens langs te gaan bij uw Crelan-agent om te zien hoeveel u kunt lenen en tegen welk tarief. Op basis daarvan kunt u een bod uitbrengen.

Uw Crelan-agent doet nu een simulatie en maakt een ESIS-document op: een uitgebreide infofiche (met rentevoet, jaarlijks kostenpercentage…). Hiermee kunt u het kredietvoorstel van Crelan vergelijken met de voorstellen van andere banken.

Uw Crelan-agent begeleidt u niet alleen tijdens het afsluiten van uw woonkrediet, maar ook daarna. Wanneer u opnieuw een stuk van het terugbetaalde kapitaal wil lenen om uw keuken te vervangen bijvoorbeeld.

2. Het compromis

Is uw bod aanvaard? Proficiat. Samen met de verkoper (of zijn notaris) maakt u nu een compromis op: een voorlopige verkoopovereenkomst, die als basis dient voor de officiële, notariële akte.

In de verkoopovereenkomst wordt vaak een opschortende voorwaarde opgenomen. Een opschortende voorwaarde heeft als doel een overeenkomst tussen de koper en de verkoper te sluiten, zelfs als er nog een (belangrijke) onzekere factor is. De overeenkomst zal dus reeds ontstaan vanaf de ondertekening, maar de uitvoering zal afhankelijk zijn van de realisatie van de opschortende voorwaarde. Die opschortende voorwaarde kan betrekking hebben op het verkrijgen van een lening, op het verkrijgen van een positief oriënterend bodemonderzoek, enz.

3. De kredietaanvraag

Overtuigd dat u voor uw lening met Crelan in zee gaat? Om uw ‘kredietaanvraag’ in te dienen hebben we een aantal documenten van u nodig zoals uw looninkomsten, het compromis, het bestek van de architect …

4. Het kredietaanbod

Crelan bekijkt uw kredietaanvraag en analyseert uw dossier. Hierna volgt het kredietaanbod. U wordt door de bank uitgenodigd om dit te overlopen en finaal te ondertekenen.

5. De notariële akte

De notaris maakt de notariële akte op, het officiële verkoopdocument. De bank bezorgt daarvoor alle info rechtstreeks aan de notaris. Geef aan uw Crelan-agent zeker tijdig de datum door waarop uw ‘akte verlijdt’. En waarop het overeengekomen bedrag voor de woning moet overgeschreven zijn aan het notariaat.         

6. Het verlijden van de akte

Het verlijden van de akte is het moment waarop de akte met alle betrokken partijen wordt voorgelezen en ondertekend. Nu wordt u officieel eigenaar van de woning. En u krijgt ook de sleutel. De notaris registreert uw akte in het registratiekantoor of ‘kadaster’.

7. Proficiat, uw eerste woning is een feit!

Afspraak maken voor een eerste adviesgesprek?

Weten hoeveel u kunt lenen?