Financiering van uw nieuwe wagen: de weg naar de beste autolening

3 minuten leestijd

De auto van uw dromen gevonden? Dan kan u wellicht niet wachten om achter het stuur te kruipen voor een ritje. Maar eerst is er nog de financiering. Hoe vindt u de weg naar de beste autolening? We zetten graag de richtingaanwijzer voor u aan.

Eigenaar zijn van uw eigen auto biedt veel voordelen. En vrijheid. Niemand kijkt over uw schouder mee als u een opvallend kleurtje kiest of een hebbedingetje uit de optielijst plukt. Zorgen over de jaarlijkse kilometerstand zijn u onbekend. Over de looptijd van een omniumverzekering beslist u zelf. En wilt u de auto weer doorverkopen? Dan kan dat op eender welk moment.

Sparen of lenen voor uw nieuwe wagen?

Koopt u een wagen, dan kan de financiering op verschillende manieren. Met spaargeld, bijvoorbeeld. Nu de rente zo laag staat en het spaarboekje minder goed opbrengt, is dat lang geen ondoordachte keuze.

Of het ook het beste alternatief is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Een auto kopen is een flinke kost. Het kan daarom interessant zijn om met dat spaargeld wat reserve achter de hand te houden. Als appeltje voor de dorst. We weten niet altijd wat het leven voor ons in petto heeft achter de volgende bocht.

In zo’n geval biedt een lening een uitkomst. U kan het bedrag volledig ontlenen, of een deel ervan. Welke formule u ook verkiest, uiteindelijk wil u aan de finishlijn de meest voordelige rentevoet.

3 snelle tips voor een autolening:

  • Onderhandel pas een lening als u tevreden bent over de korting van de auto.
  • Hoed je voor verdoken kosten bij leningen aan 0%.
  • Vergelijk autoleningen niet op alleen maar de rentevoet.

Een autolening aan 0% rente, kan dat?

Het goede nieuws is dat de lage rentevoet hier weer in het voordeel speelt. De interesten die de bank aanrekent, zijn vandaag gunstig. Het tarief voor een lening ligt voor de volledige looptijd vast. Zo weet u steeds wat u maandelijks afdraagt en duiken er geen onaangename verrassingen op.

Een rente van 0%, hoe is dat mogelijk?

Naast de bank kan u bij de automerken ook via de dealer lenen. Die schermen vaak met een bodemrente van maar liefst 0%. Nog aantrekkelijker is moeilijk. Want op zo’n showroomlening betaalt u dus géén interest. Even in de arm knijpen, hoe is dat mogelijk?

Hobbelig parcours

Geld lenen kost geld. Dat weten we allemaal. Daarom zal de garagehouder de nulinterest elders terugwinnen. Hoe? Door bijvoorbeeld minder korting op uw nieuwe auto te geven. Of door de overnameprijs van uw oude auto te onderwaarderen.

Het is dus belangrijk om eerst een deal over de verkoopprijs van de auto te sluiten en pas daarna de lening te bespreken. Worden er dossierkosten aangerekend? Of moet u er een verzekering bijnemen? Ook dat kunnen verdoken compensaties zijn.

Leningen met een nulrente zijn allesbehalve zonder voorwaarden. De maximale looptijd is meestal korter, met hogere maandelijkse aflossingen tot gevolg. Ga ook na of u niet een stevig voorschot, of een verhoogde eindaflossing, moet betalen.

Bij een banklening hebt u duidelijkheid vooraf en meer zekerheid

En wat met het bezit van de auto? In sommige gevallen blijft de dealer eigenaar tot het volledige aankoopbedrag is afbetaald. Daardoor kan u niet zomaar doen wat u wil. Tenslotte is het niet ongebruikelijk dat u eerst moet tekenen voor een verlenging van de waarborg.

Zo ziet u maar, lenen tegen een bodemrente kan op een hobbelig parcours uitdraaien. Het is meer een lokmiddel dan een pasklaar voordeel. Bij een banklening hebt u vooraf duidelijkheid en meer zekerheid.

Meer dan de rentevoet

Samengevat kunnen we dus stellen dat u autoleningen maar beter niet op alleen de rentevoet vergelijkt. Hoe kan Crelan u helpen bij een autolening? Ontdek het hier of neem contact op met uw Crelan-agent.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.