Een woning kopen: is de lente écht het beste moment?

3 minuten leestijd

Een woning kopen? De lente is sowieso een populair seizoen om uit te kijken naar een nieuwe thuis. Zeker als je tijdens de zomermaanden wil verhuizen. Of als je van de grote vakantie wil profiteren om je huis te renoveren. Wat neem je mee op huizenjacht? Een koel hoofd, een kritische blik, je zonnebril, (een mondmasker) en deze slimme checklist van Crelan. Let’s go.

Een woning kopen in de lente? Dan wil je in de zomer(vakantie) vast verhuizen of renoveren?

Denk eraan dat je 3 à 4 maanden moet rekenen vanaf het compromis tot het verlijden van de akte, zeker als je een woonkrediet aanvraagt. Een woning kopen? Begin je zoektocht dus op tijd. Als je in het begin van het jaar of in de prille lente een woning koopt, ben je gerust dat je in de zomer(vakantie) kan verhuizen of kan beginnen renoveren. En dat heeft zo zijn voordelen:

  • Het blijft ’s avonds lang licht. Je hebt het seizoen mee om aan je huis te werken, te schilderen of spullen te verhuizen.
  • Je bent tegen de herfst (en het nieuwe schooljaar) gesetteld.
  • Je vermijdt een lastige verhuis in de kou, in de sneeuw of met gladde wegen.
  • In de zomer is het doorgaans iets rustiger op de baan.

Bovendien hebben je vrienden en familie* in de vakantie meer tijd (én zin) om een handje toe te steken. Zeker als ze achteraf beloond worden met een gezellige barbecue* tussen de verhuisdozen.

Maar eerst moet je dat nieuwe huis nog vinden. We geven je graag onze beste tips mee. Lees je mee?

Kijk vanachter je zonnebril met een kritische blik

Verwacht dat de verkoper zijn woning zo aantrekkelijk mogelijk gaat voorstellen: alles is opgeruimd, er staan verse bloemen, er klinkt sfeermuziek op de achtergrond én er hangt een heerlijk geurtje van versgebakken cake of een dure kamerparfum. Je voelt je meteen thuis en je zou zó een bod doen. Hold your horses. Je bent niet in een fancy woonmagazine beland. Laat je dus niet afleiden van de essentie: de woning zelf. Hou het hoofd koel en blijf opmerkzaam, hoe moeilijk dat soms ook is.

Schijnt de zon? Check de lichtinval in alle ruimtes inclusief terras of tuin

Een huis bezoeken bij daglicht is ideaal: zo krijg je een goede indruk van de lichtinval in de woning. Sta je graag op met het zonlicht in je slaapkamer? Of geniet je ’s avonds graag van de avondzon in je living en in de tuin? Kijk welke kamers veel daglicht krijgen. Nog een voordeel van een woning bezoeken bij daglicht: gebreken vallen beter op. Zijn er scheurtjes in de muren? Zie je ergens sporen van vocht (ga ook in de kelder kijken) of schimmel? Is er recent een muur herschilderd of bepleisterd? Spreek je innerlijke Sherlock aan en bekijk alles door een vergrootglas.

Kijk rond en maak foto’s

Neem je tijd om rond te kijken. Zorg ervoor dat je alle ruimtes te zien krijgt. En vraag aan de verkoper toelating om foto’s te nemen. Zo kan je na het bezoek alles nog even op een rijtje zetten.

Een woning kopen: stel vragen!

Waarom verhuist de verkoper? Ligt de woning in een overstromingsgevoelig gebied? Hoe zijn de buren? Is er veel omgevingslawaai? Welke mogelijkheden heb je met de tuin? Welke renovaties heeft de huidige eigenaar gedaan? Wat zijn de maandelijkse energiekosten? Vraag ook naar het EPC, het energieprestatiecertificaat. Dat geeft je een idee van hoe energiezuinig de woning is en welke investeringen je de komende jaren mag verwachten.

Een woning kopen? Vergeet de buurt niet te verkennen

Is dit een omgeving waar je je thuis gaat voelen? Is alles wat jij belangrijk vindt aanwezig? Denk aan bomen en parken, restaurants en culturele activiteiten, scholen, winkels en sportterreinen. Kan je er vlot parkeren of is de woning makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer? Vraag eventueel ook naar de Mobiscore. Zeker als je vooral te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer wil verplaatsen.

Benieuwd hoeveel jouw toekomstig huis mag kosten?

Kom gerust langs voor een verkennend gesprek. Je Crelan-agent overloopt met jou alle kredietmogelijkheden en geeft advies volgens jouw specifieke situatie.

Heb je een woning gekocht? Top! Bekijk dan zeker ook dit artikel waarin we je vertellen welke renovatiewerken verplicht zijn én welke premies je kan aanvragen.

*Covid-alert: Hou zowel bij een huisbezoek als bij je verhuisplannen rekening met alle op dat moment geldende coronavoorschriften en -veiligheidsmaatregelen van de overheid. Gebruik verder je gezond verstand, hou voldoende afstand en vergeet je mondmasker niet.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.