Hoeveel geld kan ik lenen voor de aankoop van mijn eerste woning?

Hoeveel u kunt lenen voor uw woning hangt af van verschillende factoren.

1. Uw aflossingscapaciteit

Eerst en vooral kijkt de bank naar uw terugbetalingscapaciteit. Als vuistregel kunt u ervan uitgaan dat uw maandelijkse aflossing ongeveer een derde van uw nettogezinsinkomen mag bedragen.

2. Uw eigen inbreng

Houd er ook rekening mee dat de bank u zal vragen om een deel van de aankoopprijs met eigen middelen te betalen. Voor de aankoop van een eigen woning hanteert de Nationale Bank momenteel de norm dat u maximaal 90% van de aankoopprijs kunt lenen. Voor jonge gezinnen die hun eerste woning kopen is de tolerantiemarge iets groter, maar sowieso kunt u bij Crelan nooit meer dan 100% van de aankoopprijs lenen. Daarnaast moet u ook over de nodige middelen beschikken om de aankoopkosten uit eigen zak te financieren.

Simuleer zelf

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag. Valt de maandaflossing wat te zwaar uit? Bekijk dan of de lening haalbaar is met een langere looptijd of een andere renteformule (bijvoorbeeld variabel in plaats van vast). Kiest u voor een variabele formule dan berekenen we ook uw aflossing in het worst-case-scenario. U kunt meteen ook de kosten van uw lening simuleren.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden