Eerste woning

first home

‘Hotel Mama’ verlaten en alleen gaan wonen is best een grote stap, die bovendien heel wat rompslomp met zich meebrengt. Beslissen of je wilt kopen of huren, huizen bezichtigen, een huurwaarborg of hypotheek regelen… Crelan helpt je bij elke stap: ontdek het in deze handige infobrochure.

Kopen of huren?

Of je nu gaat huren of iets wil kopen: het is altijd van het allergrootste belang om rekening te houden met je beschikbare budget. Vergeet ook niet om vaste maandelijkse kosten zoals verzekeringen, elektriciteit, internet,… mee in rekening te brengen!

Als je iets gaat huren, moet je ervoor zorgen dat je de maandelijkse huur makkelijk kan betalen en dat je voldoende reserves hebt voor de huurwaarborg (= 2x de maandelijkse huur).

Als je een woning wil kopen, moet je de aankoop deels zelf financieren. Het is dus belangrijk dat ofwel zelf voldoende spaargeld hebt, of dat je hulp krijgt van je ouders bij de aankoop. Daarnaast moet je inkomen uiteraard hoog genoeg zijn om de maandelijkse aflossing te betalen.

Hoeveel kan ik maandelijks afbetalen?

Als je je droomwoning gevonden hebt, is het natuurlijk interessant te weten of ze financieel haalbaar is voor jou. Het is belangrijk kritisch te kijken naar je inkomsten en uitgaven: zo krijg je een idee van wat je maandelijks zou kunnen aflossen. De algemene regel is dat de maandelijkse aflossing niet meer dan een derde van je maandelijks loon bedraagt.

Benieuwd hoeveel je kan lenen als je een derde van je loon zou gebruiken voor de maandelijkse aflossing?

Voor je een concreet bod doet op een woning, win je best al wat info in bij je Crelan-agent. Zo weet je perfect hoeveel je kan lenen. Benieuwd?

Verhuizen?

Maak zeker gebruik van onze handige checklist ‘verhuizen, waarmee je geen enkel detail over het hoofd ziet!

Magazine ‘Mijn Thuis’

In ons magazine ‘Mijn thuis’ vind je heel wat interessante informatie over bouwen, kopen, renoveren en energievriendelijk wonen! Het magazine kan je hier elektronisch lezen.