Welke fiscale voordelen krijg ik als ik geld leen voor een tweede woning?

Voor de aankoop van een tweede verblijf of opbrengsteigendom zijn er nog altijd een aantal fiscale voordelen van kracht. Die zijn hetzelfde in het hele land, van De Panne tot aan de Oostkantons.

Minder belasting op uw onroerend inkomen

Bezit u een tweede eigendom, dan wordt u via uw aangifte in de personenbelasting belast op uw onroerend inkomen. Sluit u een krediet af met een onroerend doel, dan mag u de betaalde interesten ieder jaar aftrekken van uw onroerend inkomen. Zo kan een lening ervoor zorgen dat u minder belasting moet betalen op uw tweede eigendom.

Goed om weten: een tweede eigendom dat niet verhuurd wordt of verhuurd wordt aan particulieren die het niet gebruiken voor hun beroep wordt belast op basis van het kadastraal inkomen. Verhuurt u aan een bedrijf dan moet u de werkelijke huurinkomsten aangeven. Dat is fiscaal gezien een stuk minder interessant.

Belastingvermindering langetermijnsparen

De kapitaalsaflossingen van een woonkrediet en de premies voor uw schuldsaldoverzekering komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de federale belastingvermindering langetermijnsparen. Die bedraagt 30 % (plus gemeentebelasting) en wordt voor aanslagjaar 2020 berekend op een maximaal bedrag van 2.390 euro per persoon, afhankelijk van uw inkomen. Deze belastingvermindering kan een fiscale besparing opleveren van maximum 717 euro per kredietnemer (in 2020).

Let wel op: heeft u nog recht op de woonbonus voor uw gezinswoning dan kunt u niet of slechts in beperkte mate van dit voordeel genieten.

Simuleer uw woonkrediet

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.