Meerderjarig geworden

Helemaal klaar voor je 18 jaar?

Victor

18 geworden? Proficiat! Je bent nu wettelijk meerderjarig. Daar horen rechten bij, zoals stemmen en autorijden, maar evengoed plichten - ook op vlak van geldzaken. Met deze checklist en informatiefiche zorg je ervoor dat je helemaal klaar bent voor je 18 jaar!

1. Je regelt vanaf nu zelf je eigen bankzaken

Vanaf nu teken je zelf alle documenten en regel je je eigen bankzaken. Zorg er dus voor dat Crelan je persoonlijke gegevens heeft:

  • een kopie van je identiteitskaart
  • je huidige adres
  • je telefoonnummer

2. Vanaf nu beslis jij over alle rekeningen op jouw naam

  • jij bepaalt of je iemand volmacht wilt geven
  • je kunt als rekeninghouder een volmacht achteraf ook opnieuw intrekken

Hebben je ouders een spaarpotje opgebouwd op jouw naam met een duidelijk doel? Maak dan samen met hen een plan op over het concrete gebruik ervan. Voor advies kun je terecht bij je Crelan-agent.

3. Ben je klaar om zelf je betalingen te doen?

Dit heb je nodig:

Tip: Maak een overzicht van je vaste kosten en de uiterste betaaldatums: zo vermijd je boetes en administratieve rompslomp.

4. Ben je voldoende verzekerd?

Als meerderjarige ben je zelf volledig aansprakelijk voor je daden en moet je dus ook voldoende verzekerd zijn. Dat betekent nog niet dat je meteen zelf voor alles een verzekering moet afsluiten.

  • Woon je officieel nog bij je ouders of zit je op kot? Dan verzekert hun familiale verzekering je voor onopzettelijke schade aan derden.
  • Rijd je met de auto van je ouders? Dan heb je de keuze: je kunt je laten opnemen als regelmatige bestuurder in de autopolis van je ouders, of je eigen autoverzekering afsluiten.

5. Heb je geld over om te sparen of te beleggen?

Heb je je spaargeld niet dringend nodig, dan is het belangrijk dat je de juiste spaar- of beleggingsformule vindt. Je Crelan-agent vertelt je graag welke formules bij jouw persoonlijke situatie en wensen passen. Er zijn beleggingsformules beschikbaar met een inleg van 25 euro/maand.

6. Heb je al een vast inkomen?

Heb je al een vast inkomen, dan kun je ook een kredietkaart aanvragen. Voor een grote aankoop, zoals een wagen of een woning, kun je een lening aangaan. Je Crelan-agent vertelt je er graag alle details over.

7. Kom je in aanmerking voor subsidies en toelagen?

Subsidies en toelagen zijn een moeilijke materie en afhankelijk van een heleboel voorwaarden. Meer info over:

Kun je nog wat tips en goede raad gebruiken? Spring dan zeker eens binnen in het Crelan-kantoor. Je Crelan-agent staat voor je klaar met gratis advies!