Uw kind wordt 12

maxime

Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn kinderen rijp om te leren omgaan met geld. Hoe kunt u hen daarbij helpen?

Laat uw kind werken met een eigen zichtrekening

Wellicht heeft uw kind al een spaarboekje en heeft het ook al leren omgaan met munten en biljetten.

Vanaf 12 mag uw kind ook beschikken over een eigen bankrekening. En dat maakt een wereld van verschil. Want geld beheren is gemakkelijker als uw kind een eigen zichtrekening heeft waar geld op gestort en van mag afgehaald worden.

Uw zoon of dochter mag die rekening nog niet zelf openen. Dat is uw voorrecht als wettelijk vertegenwoordiger (ouder of toeziende voogd).

Kom eens langs op kantoor!

Kom eens langs op kantoor, dan geven wij u persoonlijk advies over de eerste stappen van uw kind in de bankwereld.

Heeft uw zoon of dochter van de gemeente al een nieuwe identiteitskaart gekregen?  Breng die dan zeker mee, zodat wij ze kunnen inlezen. Crelan moet immers iedere klant identificeren door de elektronische identiteitskaart in te lezen.

Is uw kind al klant en hebt u geen tijd om langs te komen, dan kunt u de elektronische identiteitskaart ook zelf inlezen aan een Cash & More-geldautomaat. Dit is niet verplicht wanneer uw kind bij Crelan al geregistreerd werd aan de hand van een kids-ID.

Hoe kan uw kind de zichtrekening gebruiken?

Bij de zichtrekening hoort ook een bankkaart, en de mogelijkheid om te bankieren via de PC (myCrelan) of via de smartphone (Crelan Mobile). Dankzij deze hulpmiddelen kan uw kind, binnen de door u gestelde limieten:

  • Geld overschrijven naar eigen rekeningen (bijvoorbeeld van de zichtrekening naar het spaarboekje of omgekeerd) en eventueel ook naar rekeningen van derden.
  • Geld afhalen aan een bankautomaat.
  • Met de kaart of met de smartphone betalen, bijvoorbeeld bij de bakker, in de refter van de school, of aan een drankenautomaat.
  • Het saldo en de verrichtingen van de zicht- en spaarrekening raadplegen.

U hebt als ouder of voogd de volledige controle

Uw kind krijgt meer vrijheid, maar als wettelijk vertegenwoordiger hebt u de volledige controle:

  • U kunt via myCrelan of via het agentschap de limieten aanpassen voor cash afhalingen en overschrijvingen. Standaard staat de limiet voor overschrijvingen op 0 euro.
  • U kunt via myCrelan of via de rekeningafschriften de verrichtingen van uw kind opvolgen.
  • Uw kind kan niet onder nul gaan.
  • Zakgeld kunt u voortaan automatisch storten op de rekening van uw kind.
BT Speaker

Welkomstgeschenk

Aan kinderen vanaf 12 jaar stelt Crelan het gratis Crelan Economy Pack voor. Dat bestaat uit een Crelan-Zichtrekening met Bancontact-kaart en toegang tot online en mobiel bankieren. Wanneer u 50 euro op de rekening stort, dan krijgt uw kind bovendien een leuk welkomstgeschenk: naar keuze een handige power bank, een trendy koptelefoon, een bluetooth speaker of een coole lenzenset voor de GSM.