Wanneer kan ik mijn hypotheek hergebruiken?

Plant u een grote renovatie? Onderzoek dan zeker of u daarvoor uw lopend woonkrediet niet kunt herbenutten.

Heeft u al een lopend woonkrediet? Dan kunt u de bestaande hypothecaire waarborg hergebruiken om een bijkomende lening te op te nemen. Dat laat u toe om een grote renovatie op lange termijn te financieren zonder opnieuw notariskosten te moeten betalen.

Heropname of bijkomend voorschot?

Er zijn twee formules:

  • U kunt het gedeelte van het kapitaal dat u al heeft terugbetaald opnieuw opnemen (=heropname)
  • Wanneer uw lening minstens 3 jaar loopt, kunt u tot 50.000 euro of 20% van de hypothecaire inschrijving bijkomend ontlenen (=bijkomend voorschot).

Hypotheek voor 30 jaar

Een hypothecaire inschrijving geldt automatisch voor 30 jaar. Het nieuwe krediet moet binnen die periode terugbetaald zijn. Doet u na 12 jaar een wederopname dan bedraagt de maximale looptijd van het nieuwe krediet dus nog 18 jaar.

Nieuwe rente, nieuwe kredietbeslissing

Het geld dat u bijkomend opneemt voor de renovatie wordt beschouwd als een volledig nieuw krediet. Hiervoor is opnieuw een kredietbeslissing van uw bank vereist en gelden de huidige rentevoeten. U moet ook opnieuw dossierkosten betalen.

Meer info op https://www.crelan.be/nl/particulieren/product/een-bestaand-woonkrediet-heropnemen

Simuleer uw woonkrediet

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.