Auto kopen? Bekijk dan zeker deze checklist

4 minuten leestijd

Ook in februari lopen de salonkortingen door. Nog altijd een prima moment dus om een nieuwe auto te kopen. Maar waar moet u op letten bij de aankoop? We helpen u alvast op weg.

Na het kopen van een woning is de auto dikwijls de grootste investering die we doen. Het marktlandschap telt honderden automodellen en door de overgang naar een koolstofvrije maatschappij zijn er vandaag meer aandrijfvormen dan ooit. Waar is de uitweg? In deze blog geven we enkele ronkende tips voor wie een nieuwe auto wil kopen.

Zo vindt u de auto van uw dromen

Een auto vult voor iedereen andere behoeftes in. Vandaar dat elk aspect telt: het aantal deuren, de koetswerkvorm, de veiligheid, de prestaties tot zelfs de connectiviteit met uw smartphone of uw hobby. En laten we vooral niet vergeten: uw budget.

Zoek de auto die echt bij u past. Maak een shortlist van de criteria die een sleutelrol spelen. Hoe én waarvoor gaat u de auto gebruiken? Moet er een hond mee? Passen alle kinderzitjes op de achterbank? Wilt u ermee op vakantie? Leg ook dat budget op voorhand vast. Want hoe beter u zich voorbereidt, des te kleiner het risico op een teleurstelling achteraf.

Vier op de tien Belgen kiest voor een SUV (ofwel Sport-Utility Vehicle). Begrijpelijk, de instap gaat vlotter, ze zien er stoer uit en ze verhogen het veiligheidsgevoel. Toch is de meest voor de hand liggende keuze niet automatisch de beste. Daarom: vergelijk. Zet de cijfers van een SUV bijvoorbeeld eens op een kladje naast die van een klassieke break. Vaak is die laatste ruimer, zuiniger, dynamischer én goedkoper.

Een auto kiezen: opties, opties, opties

Kleren maken de m/v/x en opties de auto. Staat u veel in de file, dan zijn comfortzetels en een automaat interessant. Heeft u een fuivende puber, dan overweegt u misschien een slimme sleutel die de auto begrenst. Alles opgeteld kunnen opties de factuur aardig aandikken. Bundels zijn vaak interessanter. Informeer u vooraf over de werking van opties en weeg hun meerwaarde tegenover hun waarde af.  

Bepaal uw rijprofiel

Diesel, benzine, hybride, elektriciteit, aardgas, zelfs waterstof. De overgang naar duurzame energie en het aanwakkerende besef over ecologie en luchtkwaliteit hebben tot een nooit eerder geziene waaier aan aandrijvingen geleid. Welke is de meest geschikte? Dat hangt af van uw rijprofiel.

Ga na hoeveel kilometer u jaarlijks aflegt. Veelrijders ondervinden nog altijd baat bij een diesel, benzinemotoren zijn interessanter voor kortere afstanden (rond 20.000 kilometer per jaar). Daarnaast gaat het om waar u woont. Met hun deels elektrische aandrijving zijn plug-inhybrides beter op hun plek in de stad, waar de vervuiling van fijn stof het debat bepaalt. En op het platteland is het dan weer makkelijker om een volledig elektrische auto op te laden.

En aardgas? Dat is de goedkoopste en minst vervuilende fossiele brandstof. Maar omdat automerken voluit hebben gekozen voor de switch naar een elektrische mobiliteit ontwikkelen ze deze technologie nog amper door.

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op die elektrische auto (ook de waterstofauto is trouwens elektrisch). Elektriciteit wordt een blijver. De strenge Europese emissienormen duwen de markt onherroepelijk in die richting. Vandaag vragen e-auto’s nog om een hoger budget. En praktisch zijn ze complexer dan klassieke brandstoffen, wat om een nieuwe mindset vraagt. Zie daarvoor onze vorige blog, over de elektrische auto.

De kosten onder de streep

Op het einde van de rit telt de total cost of ownership. Ofwel het totaalplaatje van de kosten die de onderhoudsbeurten, de brandstof, de verzekering, de pechverhelping, de financiering en de belastingen met zich meebrengen. (Hoeveel die laatste zullen bedragen kan u simuleren via deze tool van de Vlaamse Regering. Brussel en Wallonië hanteren hun eigen getrapte tabel.)

De grootste invloed op die totaalkost is de restwaarde van uw auto. Een gewild merk, of een gewild model, zal onder de streep een hogere tweedehandsprijs opleveren. U krijgt bij aankoop meer korting bij een ander merk? Dat voordeel verliest u misschien bij de latere verkoop van uw auto. Hou dat in het achterhoofd.  

Vergelijk en win

Wilt u tijdens het verkooppraatje in de showroom in de bestuurdersstoel zitten? Weet dan dat vergelijken armslag geeft. Ga daarom kijken bij andere merken en dealers en gebruik hun offertes om de beste prijs uit de brand te slepen. De moeite loont.

Denk aan timing. Tijdens de autosalonperiode, maar ook in de maanden ervoor en erna, vallen er extra voordelige kortingen te scoren. Ook dan kan het geen kwaad merken onderling tegen elkaar uit te spelen.

Als u bij de dealer bent, kan u in één beweging de overname van uw oude auto – als die er is – onderhandelen. Eens zo gemakkelijk. Maar wees waakzaam. Mogelijks verliest u voordelen en vaak vangt u meer, als u uit eigen hand verkoopt. Het gebruik van de verkoopplatformen op het internet is meestal gratis.

Kopen of lenen?

Een nieuwe auto kan u kopen met uw spaarcenten, of u sluit er een lening voor af. Elk van deze formules heeft zijn voor- en nadelen. Wilt u meer info over financiering? Klik dan hier . Of maak een afspraak met de dichtstbijzijnde Crelan-agent.


 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.