De nieuwe debetkaart Bancontact-Visa Debit: wat zijn haar troeven?

3 minuten leestijd

Weldra heeft u de nieuwe debetkaart van Crelan op zak! Het bijzondere eraan is dat ze behalve het Crelan-logo ook het Bancontact-logo en het Visa Debit-logo draagt, en dat is nieuw. Waarom? Wat betekent dit voor u? En wanneer ontvangt u zo’n nieuwe kaart? Ontdek het in dit artikel.

Waarom deze wijziging?

Tot nu toe maakten de Crelan-debetkaarten gebruik van de Bancontact- en Maestro-netwerken. De beheerder van het Maestro-netwerk heeft echter beslist om Maestro geleidelijk stop te zetten. Dit systeem is inderdaad voornamelijk ontworpen voor gebruik in fysieke winkels. In een tijd waarin e-commerce zich razendsnel ontwikkelt, raakt het systeem verouderd, vooral vanuit technisch oogpunt, en zal daarom verdwijnen.

Concreet wordt er binnenkort geen enkele Maestro-kaart meer uitgegeven, waardoor banken en andere kaartuitgevers aan hun klanten een alternatieve oplossing moeten aanbieden.

Zo heeft Crelan ervoor gekozen om met Visa samen te werken om u een veilige en efficiënte debetkaart te kunnen aanbieden. Dat wordt uw nieuwe kaart Bancontact-Visa Debit. Zij maakt gebruik van de betaalmethodes Bancontact en Visa Debit, in plaats van Bancontact en Maestro zoals voorheen.  

Maar een Visa-kaart, dat is toch een kredietkaart?

Nee, niet altijd! Het is inderdaad verwarrend, en dat is begrijpelijk: Visa is in feite bijna synoniem geworden voor 'kredietkaart', vanwege zijn uitgebreide netwerk en internationale reputatie. Een beetje zoals Bic en zijn beroemde balpennen.

Visa biedt nu echter zowel krediet- als debetkaarten aan. Maar wat is het verschil tussen de twee?
Debetkaarten en kredietkaarten zijn allebei elektronische betaalmiddelen, maar ze werken verschillend:

 • een debetkaart wordt aan een betaalrekening gelinkt en geeft toegang tot de beschikbare fondsen op deze rekening. Als u een aankoop betaalt met uw debetkaart wordt het geld onmiddellijk van uw rekening gedebiteerd en u overschrijdt nooit het beschikbare saldo op uw rekening. Met uw debetkaart kunt u geld afhalen aan geldautomaten, aankopen doen in winkels of online, en zoveel meer.
 • een kredietkaart is, zoals de naam al aangeeft, een betaalmiddel met uitgestelde betaling: hiermee kunt u geld lenen van de bank of kaartuitgever om aankopen te doen. Als u met uw kredietkaart een aankoop verricht, wordt het bedrag niet onmiddellijk van uw rekening gedebiteerd, de uitgever van de kredietkaart leent u geld om uw aankoop te financieren. U moet dan dit geld terugbetalen aan de uitgever van de kaart, zonder intresten of gedeeltelijk met intresten,  wanneer u uw maandelijkse uitgavenstaat ontvangt. Met uw kredietkaart kunt u ook aankopen doen in winkels of online, uw restaurantrekening betalen,  trein- of vliegtuigtickets kopen, een vakantiehuis boeken, een auto huren…. Geldopnames aan geldautomaten zijn ook mogelijk tegen betaling in België en in het buitenland.

Crelan werkt al lang met Visa samen voor het uitgeven van haar kredietkaarten. Het was dus logisch dat we deze samenwerking zouden uitbreiden naar de debetkaarten. Maar geen nood, als u beide soorten kaarten hebt, kunt u ze gemakkelijk herkennen omdat, naast de verschillende kleuren, het type kaart duidelijk op de kaart zelf staat:

 • op de debetkaart: logo’s Bancontact en Visa + melding ‘Debit
 • op de kredietkaart: logo Visa (Gold) + melding ‘Credit’.

Wat verandert er voor u?

In de praktijk verandert er niets voor u! Met uw nieuwe kaart kunt u nog altijd even gemakkelijk en veilig, zowel in België als in het buitenland:

 • geld afhalen aan geldautomaten
 • betalen bij handelaars, ook contactloos
 • online betalen
 • verrichtingen uitvoeren aan een Crelan Cash&More-geldautomaat.

En het bedrag van uw transacties wordt nog steeds onmiddellijk van uw betaalrekening gedebiteerd.

Anderzijds geniet u van bijkomende voordelen, namelijk:

 • gebruik overal waar het Bancontact- en/of Visa-logo aangeduid staat, dus een veel uitgebreider netwerk dan dat van Maestro
 • een verhoogde veiligheid voor uw online aankopen dankzij de 3-cijferige CVC-code (Card Validation Code) op de achterkant van uw kaart.

Wanneer ontvangt u deze nieuwe kaart Bancontact-Visa Debit?

U ontvangt automatisch een nieuwe debetkaart Bancontact-Visa Debit wanneer:

 • u een gloednieuwe kaart aanvraagt
 • uw huidige kaart defect, verloren of gestolen is en vervangen moet worden
 • uw huidige kaart bijna vervallen is en vernieuwd moet worden.

De geheime code van uw kaart blijft onveranderd, behalve in geval van vernieuwing na diefstal of verlies.

Uw huidige kaart Bancontact-Maestro kunt u gerust blijven gebruiken tot ze:

 • vervangen moet worden wegens defect, verlies of diefstal
 • vernieuwd moet worden.

Nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.