Hoeveel spaargeld moet ik zelf inbrengen voor de aankoop van een tweede woning?

seconde résidence

Voor de aankoop van een tweede verblijf heeft u altijd eigen spaargeld nodig. De vraag is alleen: welk bedrag moet u zelf op tafel kunnen leggen? Hiervoor spelen verschillende factoren mee.

Minimaal 20 % eigen middelen

Bij Crelan kunt u maximaal 80 % van de aankoopsom lenen voor de aankoop van een tweede eigendom. 20 % van de aankoopprijs moet u dus sowieso uit eigen middelen financieren. Voor een woning van 200.000 euro komt dat overeen met 40.000 euro. Daarnaast moet u ook de aankoopkosten uit eigen zak betalen. Reken hiervoor op 12 à 15 % van de aankoopprijs.

Uw aflossingscapaciteit

De bank controleert of u voldoende spaargeld of inkomsten heeft om de maandelijkse aflossing te betalen. Is de aflossing te zwaar voor uw budget, dan kunt u de terugbetalingslast comfortabeler maken door meer eigen middelen in te brengen. Een haalbare aflossing is belangrijk om financiële tegenslagen tijdens de looptijd van het krediet het hoofd te kunnen bieden.

Uw leeftijd

Als u al wat ouder bent, is het verstandig om de looptijd van het krediet af te stemmen op uw pensioenleeftijd. Dat heeft ook een effect op uw aflossing: hoe korter de looptijd, hoe hoger immers het bedrag dat u iedere maand moet terugbetalen. Door meer eigen spaargeld aan te wenden, kunt u dat opvangen.

Tip

Ook een schenking of erfenis van uw ouders of familie kan helpen om de lening betaalbaar te houden.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.

Simuleer uw woonkrediet

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.