Op huizenjacht?

Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Huisbezoek

Het huis van uw dromen staat te koop … Meer nog: u hebt al een afspraak met de verkoper. En stiekem denkt u al na over de guestlist van uw housewarming. Opgelet: een huis is geen paar nieuwe schoenen. Impulsaankoop vermijden? Neem onze checklist even door.

Haast en spoed is zelden goed

Een gehaaste verkoper? De geur van verse koekjes? Laat u niet om de tuin leiden. Neem uw tijd om een woning te bezoeken. Pak fototoestel, pen en papier, én een lintmeter mee. En gezelschap. Een bevriende architect of iemand die iets van renoveren kent. Laat u adviseren, maar hak zelf de knopen door.

Een goede buur is beter…

Trek uw stoute schoenen aan: bel eens aan bij de buren. Waarom vertrekken de bewoners? Is er veel verkeer in de straat? Geluids- of geurhinder? Hoe is de sfeer? Is de buurt veilig en kindvriendelijk? Waar kan je makkelijk parkeren, inkopen doen, de bus nemen of een auto delen? Ga wandelen in de buurt en kijk of de straat geen sluipweg is.

Let there be light

U wilt veel zon en licht in huis? Groot gelijk. Bezoek de woning daarom zeker op klaarlichte dag. En ga ook eens in de (voor)tuin staan om de oriëntatie te checken. Hebben de buren inkijk in uw woning?  

Check de staat van de woning

Wellicht hebt u zich in eerste instantie laten charmeren door enkele goedgenomen foto’s van de woning online? Dan is het nu tijd voor een grondige inspectie:

✔ Hoe zit het met de isolatie?

✔ Hoe is het schrijnwerk eraan toe? Is er al dubbele beglazing? En sluiten de ramen goed?

✔ Zijn er vochtproblemen? (Pas geverfd? Dat kan verdacht zijn.)

✔ Hoe is de akoestiek in de leefruimtes? Welke materialen zijn er gebruikt?

✔ Is er een energieprestatiecertificaat (EPC)? Hoe energiezuinig is de woning?

✔ Is er een attest bodemverontreiniging?

✔ Hoe ziet het schilderwerk eruit? En de vloeren?

✔ Is het dak goed onderhouden? Of aan vernieuwing toe?

✔ Zijn de technische installaties in orde? Elektriciteit, sanitair, verwarming?

✔ Hoe wordt er verwarmd? Is de verwarmingsinstallatie nog in orde?

Neem geen blad voor de mond

Ga ook even na of de verkoper alle nodige vergunningen bezit. Zijn er geen bezwarende omstandigheden die de mogelijkheden van uw woning beperken? Denk aan bouwovertredingen, bodemvervuiling, vruchtgebruik, mogelijkheid tot onteigening… Vuur zoveel mogelijk vragen af aan de verkoper. En bezoek de woning gerust een tweede keer. Zelf nagaan of de woning correct vergund is? Alle info over vergunningen vindt u hier.