Welke renovaties zijn verplicht?

rénovation

Vanaf 2020 zijn sommige renovaties in het Vlaamse gewest verplicht.  Voldoet uw woning niet aan de gestelde eisen dan riskeert u dat ze ongeschikt wordt verklaard. Welke renovaties kunt u niet langer uitstellen?

Dakisolatie

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen vanaf 2020 geïsoleerd zijn. Is uw zolder onbewoond of onverwarmd dan volstaat het om de zoldervloer te isoleren. Met het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van uw woning kunt u de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen.

Woningen zonder dakisolatie mogen vanaf 2020 niet meer verhuurd worden. Dit geldt ook voor lopende huurcontracten. De vereiste van dakisolatie vervalt bij een goede epc-score. Voor woningen in open bebouwing ligt de grens op 600 kWh/m2. Voor half open bebouwing is dat 550, voor gesloten bebouwing 450 en voor appartementen 400.

Dubbel glas

Vanaf 2020 moeten Vlaamse woningen ook minstens dubbel glas hebben. Deze verplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van de woning. Kiest u meteen voor hoogrendementsbeglazing dan krijgt u een premie.

Woningen zonder dubbel glas mogen vanaf 2023 niet meer verhuurd worden.

Verwarmingsketels vervangen

Met haar Energierenovatieprogramma wil de Vlaamse overheid af van verouderde verwarmingsketels. U bent nog niet verplicht tot vervanging, maar er bestaan al wel controles bij het onderhoud van cv-ketels waarbij een aantal waarden niet overschreden mogen worden. Voor aardgas zijn de regels strenger geworden vanaf 2018.

Rookmelders plaatsen

Vanaf 2020 moeten alle Vlaamse en Waalse woningen over rookmelders beschikken. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt deze verplichting alleen voor woningen die verhuurd worden. De voorschriften variëren per gewest. In Vlaanderen is minstens één rookmelder per verdieping verplicht. In studentenkoten of gebouwen met kamerverhuur moet er in iedere kamer één zijn. Voor een optimale veiligheid plaatst u liefst ook rookmelders in elke ruimte die u moet doorkruisen om van uw slaapkamer naar buiten te geraken.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.

Simuleer uw lening

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.