Autoverzekering: dit moet je weten

3 minuten leestijd

Heb je net een nieuwe auto gekocht? Dan kriebelt het om je eerste ritje te maken wanneer de dealer je de sleutels overhandigt. Starten maar? Tuurlijk, maar niet zonder eerst een autoverzekering op maat in het handschoenenvakje te schuiven.

Een gloednieuwe auto wil je niet zomaar door het drukke verkeer manoeuvreren, maar met een gerust hart. Logisch, want je hebt er flink wat geld voor neergeteld. Voor dat zorgeloze gemoed onderweg is er gelukkig je autoverzekering.

De verplichte autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid

Voor je de openbare weg op gaat met je nieuwe wagen, moet je een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten. Dat is volgens de wet verplicht. Zo’n polis ‘BA’ zorgt ervoor dat de schade aan de tegenpartij vergoed wordt, als je een fout begaat en een ongeval veroorzaakt – het kan iedereen overkomen. Hoe groot die tussenkomst meestal is? Een gemiddeld schadegeval onder BA in België kost de verzekeraar 2.300 euro. Nu, daarmee is de schade aan de tegenpartij gedekt, maar is de schade aan je eigen wagen nog niet vergoed.

Daarvoor kan je kiezen uit twee formules:

  • Mini-omnium: dekt bovenop de BA glasbreuk, (poging tot) diefstal, brand en aanrijdingen met dieren. 
  • Omnium: dekt bovenop de Mini-omnium ook vandalisme of schade uit eigen fout.

Een omnium neemt al flink veel ongerustheid weg. Toch dekt deze verzekering niet alles, ondanks de naam. Wil je nog meer zekerheid, dan kun je jouw polis personaliseren met opties, zoals bijvoorbeeld een uitbreiding voor meereizende huisdieren of een bestuurdersverzekering. Die laatste dekt de kosten van lichamelijk letsel bij bestuurders die in fout zijn.

Goed om weten: we bieden een extra voordelige verzekering aan voor autobezitters die weinig kilometers maken of voor een ecologische wagen kiezen. En omdat een ongeval nooit alleen komt – soms moet er getakeld worden of is er een vervangwagen nodig – kun je de verzekering uitbreiden met een optie bijstand.

Al gehoord van een Engelse vrijstelling?

Elke verzekering heeft een vrijstelling: dat is het vaste bedrag dat je zelf als verzekerde moet bijleggen. Maar heb je al gehoord van de Engelse vrijstelling? Bij deze formule betaalt de verzekering alles tot de laatste cent terug, als de herstelling de kaap van de gekozen vrijstelling overschrijdt. Incluis het franchisebedrag, dus. Dat is pas gemoedsrust in het kwadraat.

Bij een Engelse vrijstelling betaalt de verzekering mogelijks alles terug

De premie van een autoverzekering is niet voor iedereen gelijk. Want de risico’s verschillen o.a. van bestuurder tot bestuurder en hangen af van het gekozen voertuig of de regio waar iemand woont.

5 criteria bij de berekening van je premie

Dit zijn de vijf criteria die elke verzekeraar meeneemt in de berekening van de premie.

  1. Vermogen: een auto met een krachtigere motor wordt onderworpen aan een hogere premie. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt of kW. Omdat grotere auto’s meestal een krachtigere motor hebben, mag je aannemen dat deze in de regel ook duurder uitvallen.
  2. Ervaring: een oudere bestuurder betaalt een lagere bijdrage omwille van zijn ervaring, die leidt tot een bewezen lagere betrokkenheid bij ongevallen. Maar: jongere bestuurders die hun rijgedrag laten registreren via onze app, kunnen tot 50% korting krijgen.
  3. Schadeverleden: wie vaker betrokken is bij een ongeval, betaalt een hogere premie. En een ongevalvrij verleden leidt tot een lagere bijdrage. Deze statistieken worden bij een nieuw contract van de ene verzekeraar overgedragen op de andere.
  4. Gebruik: een hoge kilometerstand, of beroepsmatig gebruik, vormt een hoger risico.
  5. Woonplaats: in een drukke stadsomgeving komen onzachte aanrakingen in het verkeer vaker voor, op het platteland daalt die kans. Dat weerspiegelt zich ook in de premie.

Meer weten? Lees meer over onze autoverzekeringen op maat. Of breng een bezoekje aan een lokale agent: die bezorgt jou graag een aantrekkelijk voorstel. 

Twijfel je nog tussen nieuw of tweedehands? De tweedehandswagens zijn vandaag interessant vanuit verschillende oogpunten. Ontdek hier meer!

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen. Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.
Let op, geld lenen kost ook geld

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.