In de winter de baan op? Zo hou je je hoofd koel in de auto

3 minuten leestijd

Daalt het kwik? Dan schiet bij veel automobilisten de stresspiek de hoogte in. Nochtans hoef je geen klamme handjes te krijgen van autoritten in de winter Met onderstaande tips hou je het hoofd koel in de wagen, ook als de weg er glad bij ligt.

Een barre winterprik vraagt om een paar extra veiligheidsmaatregelen, te beginnen met een grondige ontdooiing van de auto in het geval deze buiten overnacht. Dat is ook voor de arm der wet een vanzelfsprekendheid, want de openbare weg op rijden met aanslag van rijp op de ruiten en sneeuwplak op de koplampen kan beboet worden.

Voor een optimaal zicht helpt het ook om de binnenkant van de voorruit te reinigen. Dan bedampt ze minder snel.

Bij glinsterende straten biedt ervaring het beste opstapje om veiliger te rijden. Maar met de volgende tips zal je wagencontrole sowieso verbeteren:

  • Neem een slipcursus, als je nog niet vaak op gladde ondergrond hebt gereden.
  • Bewaar je kalmte en spring zacht om met zowel het stuur, het gaspedaal als de versnellingspook.
  • Verdubbel je afstand. Alleen zo kan je risico’s juister inschatten en sneller vooraf reageren.
  • Kijk extra uit over bruggen, open landschappen (waar de wind het wegdek kan polieren) en schaduwrijke plekken. Daar is de kans op gladheid groter.
  • Kans is groot dat jouw auto ABS heeft. Aarzel dan niet om stevig door te duwen op het rempedaal bij een noodstop. Raak niet afgeschrikt door trillingen. Deze signaleren simpelweg dat het systeem werkt.
  • Kies een laag toerental op hellingen voor een betere grip.
  • Merk je op de instrumententeller een flikkerend autopictogram met twee S’en eronder in een oranje kleur? Dat betekent dat je auto van zijn koers afwijkt en de stabiliteitscontrole ingrijpt. Wees dan extra alert.

Winter? Kleed je gepast

Zoals een donzige jas vraagt ook de auto in het koudste seizoen om aangepaste kledij. Kies voor winterbanden – of alleseizoenenbanden als je opziet tegen de bewaring en montage van een extra partij banden. Zolang deze laatste het sneeuwvloklogo (3PMSF-symbool) op hun wang dragen, zit je goed.

Alleseizoenenbanden verdienen niet langer het etiket van een halfslachtige remedie

Deze zachtere banden hebben niet alleen hun nut in skioorden, maar ook in België. Want vanaf een temperatuur van 7 graden boven nul leveren ze al een betere grip en een kortere remafstand op. Dat telt ook voor vierseizoenenbanden. Het etiket van een halfslachtige remedie verdienen ze niet langer. De moderne generaties weten goed raad met vorst en een besneeuwd wegdek.   

Over de grens

Wie met de auto op wintervakantie gaat, moet er zich bewust van zijn dat sommige landen het gebruik van winterbanden in de verkeerscode hebben opgenomen. Rij je bijvoorbeeld door Duitsland, dan verplicht de wet je “de juiste band voor het juiste weer te kiezen”. Een vastgelegde periode is er niet langer, je moet altijd en overal voorbereid zijn.

Je doet er goed aan deze aanbevelingen niet in de wind te slaan. Wie door een foute bandenkeuze een file veroorzaakt, riskeert een hogere boete. Erger nog, bij een ongeval kan je ernstige nalatigheid worden aangewreven. Zolang het eerder vermelde sneeuwvloksymbool op de band prijkt, telt ook ‘alle seizoenen rubber’ als winterband. Maar let op: sneeuwbanden ontslaan je niet van je plicht kettingen te monteren als een verkeersbord daarom vraagt. 

Bij een ongeval kan je ernstige nalatigheid worden aangewreven

Hoe zit het dan in andere koude landen? Luxemburg neemt de Duitse regelgeving over. In Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Zweden en Finland gaat het om een periodieke verplichting, net zoals in de Oost-Europese landen. Check dus vooraf de duur van de winterbandenperiode.

Naast deze winterse rijtips zorgt ook de autolening van Crelan voor meer gemoedsrust onderweg. Nog niet helemaal duidelijk wat een autolening juist is? Dit artikel – over het abc van een autolening -zet het voor jou op een rij.

Kredietvorm: lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen. Kredietgever: CrelanCo C.V., Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel.
Let op, geld lenen kost ook geld

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.