Tips voor een autovakantie met kinderen zonder zorgen

3 minuten leestijd

Ik ga op reis en ik neem mee… rust op de achterbank. Een goede voorbereiding maakt je autovakantie al voor de helft geslaagd, toch kan het onderweg nog op een uitputtingsslag uitdraaien. Met een paar extra ingrepen zorg je ervoor dat een lange rit ook voor kinderen behapbaar blijft.

De autoreis naar je vakantiehuisje, camping of hotel is zo al uitdagend genoeg. Komt daar nog een protesterende – of erger: zieke – kroost op de achterbank bij, dan start de autovakantie niet bepaald in de opperste feelgoodstemming. Maar mits je rekening houdt met enkele do’s and dont’s, kan je de last van het kilometermalen zeker verlichten.    

Autovakantie issue 1: “ZIJN WE ER AL?”

Het zijn de kleinsten aan boord die vaak voor de grootste strubbelingen zorgen. Omdat kinderen weinig besef van afstand en tijd hebben, gaan ze zich al snel vervelen. ’s Nachts met slapende kinderen rijden, lijkt dan een oplossing, maar het draait al eens anders uit. Door de opwinding blijft het volkje op de achterbank klaarwakker. Hoe waren we zelf?

Voorzie daarom genoeg spel en vertier. Een tablet aan de hoofdsteunen klikken, met koptelefoon en een selectie favoriete films, is voor sommigen misschien een laatste strohalm, maar het kan wonderen verrichten om de kroost voor luttele uurtjes zoet te houden. Het is een doeltreffend medicijn tegen de onvoorspelbaarheid van de jongsten en een gegarandeerd uitstel voor de dooddoener “zijn we er al?”

Kinderen gevoelig aan wagenziekte geef je vooraf best een lichte maaltijd

Je kan de kinderen ook betrekken in hun eigen entertainment. Stel samen een playlistje op met een fijne selectie meezingers. En klassiekers zouden geen klassieker zijn mochten ze hun werking hebben verloren: stickers voor op de autoruit, kilometergokken, wie of wat ben ik, gele (of ander gekleurde) auto’s tellen, dieren spotten of figuurtjes knutselen uit aluminiumfolie hebben hun aantrekkingskracht nog lang niet verloren.    

Autovakantie issue 2: “IK VERVEEL MIJ”

Strips of boeken lezen is een mogelijkheid voor zover kinderen er niet misselijk van worden. Als je in de bergen rondrijdt, mijd je het maar beter en laat je de passagiers achterin zo veel mogelijk door de zijruit turen. Heb je kinderen die gevoelig zijn aan wagenziekte, dan doe je er verder goed aan hen vooraf een lichte maaltijd te geven, ze in het midden van de achterbank te zetten (als voorin niet lukt), een raam te openen voor frisse lucht en er een rustige rijstijl op na te houden.

Probeer verder de trip af te stemmen op het ritme van je kroost. Pauzeer daarom geregeld. Dat houdt niet alleen hun gemoed op peil, het bevordert ook aanzienlijk jouw concentratie als chauffeur.

Het is nuttig om onder de afkorting ICE één of meerdere contacten in je mobiele telefoon toe te voegen

Is het een goed idee om snacks voor onderweg mee te nemen, dan is genoeg water aan boord nog veel belangrijker. Zon is plezant, maar hitte kan een vervelende spelbreker zijn. Is het interieur in een halve sauna veranderd, zet dan eerst alle ruiten open en laat de airco onder volle kracht de hete lucht wegblazen.

Omdat een goede temperatuurhuishouding helpt om verkoudheden of keelpijn te vermijden, stel je de airco best niet lager in dan 6 graden koeler tegenover het kwik buiten. En vergeet de zonneschermen niet!

Extra tip: boetes vermijden

Wist je dat in Frankrijk chauffeurs die een bril dragen verplicht een reserve-exemplaar moeten bij hebben? Of dat het in Wenen verboden is je claxon te gebruiken? En in Zwitserland kan je op de bon vliegen voor het te hard dichtmeppen van je autoportier… Om onderweg boetes uit onwetendheid te vermijden, check je dus best de geldende geplogenheden van de landen die je doorkruist.

Tot slot is het nuttig om onder de internationale afkorting ICE (In Case of Emergency) één of meerdere contacten in je mobiele telefoon toe te voegen. Loopt er iets mis onderweg, dan weten reddingsdiensten wie ze kunnen contacteren voor vragen over bijvoorbeeld medicatie. Een degelijke reisverzekering regelt achteraf de rest, dus dat strekt zeker tot aanbeveling.

Wilt u weten hoe Crelan de gemoedsrust van jouw vakantie kan ondersteunen met zo’n verzekering? Klik dan hier.

Nog meer ‘eerste hulp bij autovakanties’? Ontdek hier nog meer tips die zorgen voor een vlotte én zorgeloze start van je vakantie.


Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.