Wat is een bankvolmacht?

2 minuten leestijd

Wanneer u een bankvolmacht aan iemand geeft, verleent u aan die persoon de bevoegdheid om verrichtingen uit te voeren en/of handelingen te stellen in uw naam en voor uw rekening bij uw bank. Een bankvolmacht kan algemeen of specifiek zijn.

Wat is het verschil tussen een algemene en een specifieke bankvolmacht?

U kunt specifiek een volmacht geven voor een welbepaalde rekening of algemeen, waarbij in regel de volmacht geldt voor alles wat u hebt bij de bank, zowel bestaande als nog te openen producten.

De meeste banken werken liefst met specifieke bankvolmachten. Algemene volmachten worden aanvaard, op voorwaarde dat zij vastgelegd zijn in een notariële akte.

Meestal gaat het dan om een zorgvolmacht of voorzorgsvolmacht, die veel breder van opzet is. Dit soort volmachten zit in de lift en wordt vaak door mensen op latere leeftijd aan bijvoorbeeld hun kinderen gegeven. Met zo’n volmacht kan een procedure voor het vredegerecht worden vermeden wanneer de volmachtgever niet meer in staat is om zelfstandig handelingen te stellen (bijvoorbeeld na een beroerte, een ongeval of bij dementie).

Welke bevoegdheden geeft u met een specifieke bankvolmacht?

De persoon aan wie u de volmacht geeft – de volmachthebber – mag om het even welke verrichting in uw naam uitvoeren op de betrokken bankrekening. Hij of zij mag ook alle handelingen voor de door de bank aangeboden diensten stellen.

De volmachthebber mag dus betalen met een debetkaart, online geld overschrijven, de rekening afsluiten, cheques uitschrijven enz.

Toch zijn er een paar beperkingen:

  • De volmachthebber kan geen volmacht geven aan iemand anders voor de rekening waarop hij volmacht heeft (‘subdelegeren’).
  • Wettelijke vertegenwoordigers of beheerders (ouders, voogd, bewindvoerders) kunnen ook geen volmacht geven op de rekening(en) van de persoon die zij wettelijk vertegenwoordigen.
  • Een minderjarige kan geen volmacht geven (maar wel krijgen van een meerderjarige).
  • De volmachthebber kan slechts een kaart (debet- of kredietkaart) krijgen op de rekening waarop hij volmacht heeft wanneer u daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.
De persoon aan wie u de volmacht geeft, mag om het even welke verrichting in uw naam uitvoeren op de betrokken bankrekening.

Wanneer en hoe kunt u een specifieke bankvolmacht weer intrekken?

Een specifieke volmacht wordt beëindigd wanneer:

  • U als titularis hiervoor mondeling of schriftelijk de opdracht geeft. Een mondelinge opdracht moet altijd worden gevolgd door een schriftelijke bevestiging.
  • De volmachthebber zijn of haar volmacht opzegt.
  • De titularis of de volmachthebber overlijdt, onbekwaam wordt verklaard of failliet gaat.

Wat met gemeenschappelijke rekeningen of meerdere volmachthebbers?

Bij een rekening met meerdere titularissen moeten alle titularissen hun akkoord geven om een specifieke volmacht te geven, zowel aan elkaar als aan een derde. Maar om die volmacht weer in te trekken, volstaat de handtekening van één titularis.

Wanneer een specifieke volmacht van een titularis of een derde wordt ingetrokken, blijven eventuele andere specifieke volmachten (tussen titularissen en aan derden) gewoon verder lopen.

Nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.