Is beleggen in duurzaamheid een goed idee?

3 minuten leestijd

Duurzaamheid is meer dan ooit een hot topic, ook op de beurs. Loont het om als belegger te investeren in ‘groene bedrijven’? We vroegen raad aan economen Geert Noels en Jeroen Kerstens van fondsenbeheerder Econopolis en expert beleggen bij Crelan Bart Abeloos.

Duurzame bedrijven doen het goed op de beurs. De laatste jaren doen zogenaamde ESG-bedrijven het zelfs béter dan de gemiddelde aandelenkoersen in Europa. ESG staat voor environment, social, governance. Het is een kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan bedrijven die goed scoren op vlak van milieu (hoe gaan bedrijven om met uitstoot?), sociaal (hoe gaan ze om met de eigen werknemers?) en deugdelijk bestuur (hoe transparant is het management?). Ook in de beleggingsfondsen van Econopolis is er een enorme rol weggelegd voor ESG-bedrijven.

GEERT NOELS: “Vandaag is er terecht veel aandacht voor het klimaat, maar het concept ‘duurzaamheid’ gaat breder dan dat. Écht duurzame bedrijven moeten tegen een stootje kunnen. Ze moeten bijvoorbeeld voorbereid zijn op de technologische revolutie. Maar ook op financieel vlak moeten ze een schok kunnen opvangen: veel bedrijven torsen zoveel schulden dat je ze amper duurzaam kunt noemen. Het gaat dus over een totaalconcept, met verschillende indicatoren.”

Kan duurzaam beleggen bijdragen tot de oplossing?

JEROEN KERSTENS: “Zeker. Overheden stellen veel geld ter beschikking om de strijd aan te gaan met klimaatverandering, maar ook voor gewone beleggers is dit een interessante markt. Je kunt ‘instappen’ door via Crelan in te tekenen op één van onze fondsen.

Bij Econopolis hebben we alvast beslist om al onze fondsen te ‘decarboniseren’. Dat wil zeggen dat we niet in oliebedrijven investeren. Op de korte termijn houdt dat misschien een klein nadeel in, met de huidige hoge olieprijzen. Maar we kijken liever naar de lange termijn, want het is net door die hoge olieprijs dat er sneller een omschakeling zal worden gemaakt naar alternatieve energiebronnen.”

Is de switch naar duurzaam beleggen een grote stap voor een Crelan-klant?

BART ABELOOS: “Nee, aangezien duurzaamheid sowieso al in ons DNA zit als coöperatieve bank. We werken hard aan het 100 procent duurzaam maken van ons aanbod. Tegen eind dit jaar zal het als Crelan-klant moeilijk zijn om niet duurzaam te beleggen.

Dat heeft verschillende voordelen. Je herinnert je vast nog het emissieschandaal in de autosector: toen zijn er miljarden aan beurswaarde in rook opgegaan door bedrijven die zich hebben ingelaten met onfrisse praktijken. Door te beleggen in ESG-bedrijven, die deugdelijk bestuur hoog in het vaandel dragen, kun je je jezelf tegen zulke risico’s beschermen.”

Kan duurzaam beleggen de wereld redden?

BART ABELOOS: “We mogen geen mirakels verwachten, maar duurzaam beleggen geeft alvast wel extra wind in de zeilen aan bedrijven die het goed menen. Bedrijven die daarentegen systematisch blijven zondigen, zullen het moeilijk krijgen om nog kapitaal te vinden en zullen minder rendabel worden. De gevolgen daarvan zien we vandaag al: de ontginning van steenkool is bijvoorbeeld al bijna volledig verdwenen in de westerse wereld.”

Zin om zelf je eerste stappen op de (duurzame) beurs te zetten?

Onze experten volgen de situatie op de financiële markten op de voet en stellen op basis daarvan verschillende portefeuilles op. Samen met je Crelan-agent vind je altijd een portefeuille die bij jou past, afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke doelen. Na elk gesprek bekijken we of jouw portefeuille nog up-to-date is en sturen we bij waar nodig, zodat jij een mooi rendement haalt. Meer weten? Je Crelan-agent geeft graag meer uitleg.

Econoom Geerts Noels van Econopolis en Bart Abeloos van Crelan hebben ook over andere interessante topics voor beleggers – naast duurzaamheid – hun licht laten schijnen. Lees daarom ook zeker het artikel over het juiste moment om op de beurs te stappen en het effect van corona op ons spaargeld. Niet te missen!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.