Hoe bescherm je je spaargeld tegen de hoge inflatie?

4 minuten leestijd

De inflatie staat het hoogste niveau sinds lang en knaagt langzaam maar zeker aan je spaargeld. Dat kon je hier vorige week al lezen. Rest de vraag: wat valt daartegen te beginnen? Hoe bescherm je je koopkracht? Wel, door ervoor te zorgen dat je spaargeld rendeert. Bijvoorbeeld door het te beleggen. Lijkt dat niks voor jou? Geen nood: bij Crelan staan we je bij.

Inflatie is een sluipmoordenaar die ervoor kan zorgen dat je spaargeld in amper tien jaar tijd een kwart van zijn waarde verliest. Hoog tijd dus om actie te ondernemen. Vorige maand piekte de inflatie in ons land tot 2,73 procent. Anders gezegd: het leven werd 2,73 procent duurder. De rente op een spaarboekje daarentegen bedraagt 0,11 procent. Dat is dus lang niet genoeg om je verlies aan koopkracht goed te maken.

Wie zijn spaargeld wil beschermen tegen waardeverlies, moet het dus op een andere manier laten renderen. En dan kom je al snel uit bij beleggen.

Waarom beleggen?

Eerst en vooral deze kanttekening: beleggen doe je niet om heel snel heel rijk te worden. Beleggen doe je om je koopkracht op lange termijn in stand te houden.

Let wel: beleggen doe je best met geld dat je niet meteen nodig hebt. Het is aangewezen om een spaarbuffer achter de hand te houden, om onverwachte uitgaven zoals een lekkend dak of een sputterende wasmachine mee op te vangen. Algemeen luidt het advies: ‘Hou zes netto-maandlonen achter de hand.’ Maar geen twee situaties zijn dezelfde, natuurlijk. Een jong gezin dat gaat bouwen legt beter een ruimere buffer aan dan een ouder echtpaar wiens woonkrediet al volledig is afgelost

Hoe begin je eraan?

Het is haast onmogelijk om het ideale instapmoment te bepalen. De markten zijn onderhevig aan schommelingen, en je wilt natuurlijk vermijden dat je net op het hoogste punt instapt. Daarom biedt ‘periodiek beleggen’ een handige oplossing. Door elke maand een vast bedrag in te leggen, koop je meer effecten wanneer de koersen laag staan, en minder wanneer de koersen hoog staan. Je maakt koersschommelingen als het ware tot bondgenoot, in plaats van ze als een vijand te zien. Klinkt nog wat complex? Je agent weet raad. Maar daarover verderop meer.

Kies je voor aandelen of obligaties?

Het is nooit verstandig om al je eieren in één mandje te leggen, en dat is bij beleggen niet anders. Diversificatie is troef: door je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, sectoren en landen, spreid je het risico. Bij Crelan kiezen we daarom voor beleggingsfondsen waarin een ruime waaier aan aandelen of obligaties zitten. Of een combinatie. Je moet niet kiezen – je hebt ze beide nodig.

Door de huidige hoge inflatie, veranderen de spelregels enigszins. De rente staat laag, en dus brengen obligaties weinig tot niks op. Ze leveren te weinig rendement om je verlies door de stijgende consumptieprijzen goed te maken. Ze zijn vandaag dus niet de rendementsmotor van de portefeuille, maar je hebt ze wel nodig als veiligheidsbuffer, als airbag. Aandelen hebben wel het potentieel om de inflatie bij te benen -in ruime mate zelfs- maar ze gedragen zich bij momenten grilliger en kunnen veel grotere schommelingen ondergaan. Vandaar de nood aan beiden: aandelen voor het rendement, obligaties voor de stabiliteit.

Welke aandelen staan sterk tegen een hoge inflatie?

Sommige sectoren zijn beter bestand tegen een matig hoge inflatie. Hun aandelen doen het in zulke periodes vaak beter dan de rest van de markt. Denk hierbij aan spelers in de infrastructuursector, of energie- en grondstoffenproducenten. Die eersten hebben vaak inkomsten die meestijgen met de inflatie (denk aan uitbaters van tolwegen, of parkeerbedrijven). Grondstoffenbedrijven beschikken dan vaak weer over reële, tastbare activa (olievelden, bossen,…) en dat schatten beleggers naar waarde bij hogere inflatie. Een ander voorbeeld zijn voedingsreuzen zoals Unilever en Nestlé. Zulke bedrijven hebben sterke merken en kunnen hogere kosten vlotter doorrekenen. Als de grondstoffen voor voedingswaren duurder worden, rekenen ze die door aan de klant. Zulke bedrijven hebben wat we noemen ‘pricing power’.

In het algemeen kunnen aandelen goed gedijen bij een lichtjes hogere inflatie. Eigenlijk is dat niet zo gek: matige inflatie kan je beschouwen als de smeerolie van de economie. Ze laat bedrijven toe hun omzet en winsten te laten groeien en hun marges op peil te houden. Je kan er dus als belegger je voordeel mee doen dat het economische raderwerk gesmeerd loopt. Zorg alleen dat niet al je spaargeld onder de smurrie komt te zitten.

Natuurlijk heeft niet iedereen de tijd of de zin om uit te vlooien hoe de financiële markten evolueren en hoe daarop in te spelen. Gelukkig biedt Crelan professionele hulp om de juiste keuzes te maken.

Geen idee waar te beginnen? Je Crelan-agent wel!

Bij Crelan bieden we je een kant-en-klare oplossing aan. Door te kiezen voor onze beleggingsfondsen, hoef je niet zelf de markt af te speuren naar opportuniteiten. Dat doet een professioneel belegger in jouw plaats. Bovendien worden onze fondsen actief beheerd: verandert de situatie op de financiële markten, dan sturen wij bij waar nodig. Zo bezorgen we je een goede nachtrust en streven we een mooi rendement voor je na.

Meer weten? Lees hier alles over beleggen bij Crelan.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.