Hoeveel geld moet u sparen voor u gaat beleggen?

2 minuten leestijd

Nu sparen steeds minder opbrengt, is beleggen een handige oplossing om toch wat rendement na te streven voor uw zuurverdiende centen. Maar beleggen doet u best met geld dat u niet meteen nodig hebt. Een spaarbuffer aanleggen is aangewezen, maar hoe groot moet die dan precies zijn? En verandert Covid-19 de spelregels?

Sparen: wat is een spaarbuffer?

Een spaarbuffer is spaargeld dat je achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Het is een stok achter de deur voor wanneer uw wagen plots stukgaat, uw dak begint te lekken of als u in een impulsieve bui zou beslissen een verlovingsring te kopen. Zeker tijdens corona is zo’n financiële reserve geen overbodige luxe.

Sparen: waarom een spaarbuffer?

Voor uw gemoedsrust. Eens u uw spaarbuffer hebt bepaald, kan u zonder zorgen beleggen met het bedrag dat overblijft. U kan het bijvoorbeeld op een aparte bankrekening zetten. Zo bekijkt u die som met een andere mindset: u hebt het geld niet meteen nodig, maar indien nodig kan u er toch meteen aan. Dat geeft een psychologisch voordeel.

Hoeveel sparen en hoeveel beleggen?

Covid-19 zorgt voor een zekere twist. Sommigen zien hun spaarreserves krimpen, terwijl anderen juist meer overhouden, omdat hun wereldreis in het water valt of hun maandelijkse restaurantbudget onaangeroerd blijft. Het is goed mogelijk om die middelen aan te spreken, want er is geen minimumbedrag om te beginnen met beleggen.

Algemeen luidt het advies: ‘Hou zes netto-maandlonen achter de hand.’ Maar geen twee situaties zijn dezelfde, natuurlijk. Een jong gezin met kinderen dat gaat bouwen legt misschien beter een iets ruimere buffer aan dan een echtpaar met een mooi pensioen wiens woonkrediet volledig is afgelost. Gebruik uw gezond verstand en kies een bedrag waar u zich goed bij voelt. Raakt u er niet uit? Advies vragen aan een Crelan-agent voor jouw specifieke situatie is altijd een goed idee.

Wacht ik niet beter tot na deze coronapandemie?

Een beetje meer op zeker spelen kan geen kwaad. De coronacrisis zal tenslotte nog een hele tijd economische onzekerheid met zich meebrengen. Maar al uw geld op een spaarrekening laten staan is niet zo’n goed idee. Door inflatie wordt het vanzelf minder waard. Terwijl er op de financiële markt opportuniteiten liggen, ook in tijden van Covid-19. Investeren in een gediversifieerd fonds op maat van uw beleggersprofiel is interessant: u profiteert van bedrijven en sectoren die het goed doen of zich heruitvinden, en dankzij de ingebouwde spreiding blijft ook het risico onder controle.

Meer weten over starten met beleggen?
Deze basisprincipes helpen u op weg.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.