Is je spaargeld immuun voor corona?

4 minuten leestijd

Het leven wordt almaar duurder: dat merken we elke dag aan de kassa van de supermarkt, aan de pomp en wanneer we onze energiefactuur betalen. Maar hoe komt het dat de prijzen de laatste tijd zo fel stijgen? En kunnen we iets doen om te vermijden dat ons spaargeld eraan moeten geloven? We vroegen raad aan econoom Geert Noels van fondsenbeheerder Econopolis en aan Bart Abeloos, expert beleggen bij Crelan.

Vorige maand bedroeg de inflatie 2,86 procent. Dat wil zeggen dat het leven nu 2,86 procent duurder is dan een jaar geleden. Al zijn er ook enkele uitschieters. Ter illustratie: olie werd 20 procent duurder, bouwmaterialen als staal stegen met gemiddeld 43 procent en koffie werd zelfs de helft duurder. Vooral de energieprijzen zorgen voor onrust: die stegen al met 19 procent, en met de winter voor de deur blijft de prijs van aardgas steil oplopen. Toch ook een beetje goed nieuws: voedingswaren als zuivel en vlees werden dan weer goedkoper.

We hebben te kampen met grote prijsstijgingen. Is het toeval dat die net vandaag de kop opsteken, nu de pandemie hopelijk op z’n einde loopt?

GEERT NOELS: “Er is zeker sprake van een ‘heropeningseffect’. Je kunt de economie vergelijken met het verkeer: de heropstart zorgt voor een harmonicafile. De economie trekt zich weer op gang, maar dat gaat met horten en stoten. Er zijn al heel wat problemen geweest met de logistieke ketens. Denk maar aan de blokkering van het Suez-kanaal. Dat brengt hogere kosten en hogere prijzen met zich mee.

Nu, dat ‘heropeningseffect’ is slechts een deel van de verklaring. Want vandaag worden we ook geconfronteerd met stijgende energieprijzen. Dat is helaas iets blijvends. Zo goedkoop als vorig jaar – toen er tijdelijk zelfs negatieve energieprijzen waren – wordt het nooit meer. Hernieuwbare energie zal de prijzen de komende decennia vermoedelijk ook alleen maar doen toenemen. Energie wordt dus echt een factor om rekening mee te houden voor de gezinnen. Als we minder willen betalen, zal dat dus vooral moeten komen van veranderend gedrag: minder verbruiken.”

Deze prijsstijgingen zijn dus niet per se een tijdelijk fenomeen?

BART ABELOOS: “Er zijn twee visies op dit thema. Enerzijds is er het geloof dat de duurdere prijzen slechts een tijdelijk fenomeen zijn, veroorzaakt door de heropening van de economie. ‘Eens de de economie weer op kruissnelheid is, zullen die effecten verdwijnen’, klinkt het. Het ‘vervelende’ is dat vooral de centrale banken vasthouden aan deze visie. En laat hen nu net de enigen zijn die iets aan de inflatie zouden kunnen doen, bijvoorbeeld door de rente verhogen. Tevergeefs: de centrale banken zullen voorlopig niet ingrijpen.

Anderzijds is er de visie bij bepaalde economen dat de stijgende prijzen een structureel probleem zijn. De verstoorde productie- en bevoorradingsketens vallen niet van vandaag op morgen te herstellen. Neem nu het grote tekort aan halfgeleiders in de auto-industrie: een nieuwe productielijn voor zulke chips opstarten neemt maar liefst zes maanden in beslag. De prijsstijgingen zullen dus nog wel even aanhouden.”

Er is altijd al inflatie geweest? Waarom is dat vandaag plots een probleem?

GEERT NOELS: “De afgelopen decennia sluimerde de inflatie op een laag niveau. Nu wordt ze voelbaar in onze portemonnee. En het probleem is dat inflatie niet gelijk is: sommige bevolkingsgroepen worden meer geraakt. De armere bevolking wordt bijvoorbeeld proportioneel harder getroffen door de hogere energieprijzen. Al twee miljoen Belgen moeten geholpen worden om hun energiefactuur te betalen.

Daarnaast zien we ook een grote inflatie op de huizenmarkt: woningen worden almaar duurder. Dat treft vooral de jonge bevolking, die moeite ondervindt om nog een eigen woning te kunnen kopen.

En wat met ons spaargeld? Ook de spaarder getroffen. Vroeger kregen we een hoge rente op onze spaarboekjes: dat maakte het verlies door inflatie goed. Nu is die rente op spaargeld bijna verdwenen. Met het gevolg dat onze koopkracht afneemt.”

Inflatie gaat dus ten koste van onze koopkracht. Zijn er oplossingen voor je spaargeld?

BART ABELOOS: “Eén ding is zeker: ‘niets doen’ is een dure optie. Als je de huidige inflatie tien jaar lang laat inwerken op je spaargeld, is je koopkracht tegen 2031 met een derde gereduceerd. Heb je 10.000 euro op een spaarrekening staan, dan is de waarde daarvan na tien jaar tot 6.700 euro gedaald. Het is een venijnig effect: er zal nog steeds 10.000 euro op je rekening staan, maar je kunt er veel minder mee kopen.”

Wat kunnen we dan wél doen voor ons spaargeld?

BART ABELOOS: “Simpel: je geld aan het werk zetten. Eén optie is een lening aangaan: dat is interessant wanneer de rente zo laag staat. De inflatie zorgt er bovendien voor dat het gewicht van de lening wordt uitgehold. Het is dus een goed moment om een project te verwezenlijken: je huis renoveren of energiezuiniger maken, bijvoorbeeld.

Een andere optie is beleggen. Daarbij leen jij je geld uit aan bedrijven, zodat zij er productieve dingen mee kunnen doen: nieuwe producten ontwikkelen, of nieuwe markten aanboren. Op die manier word jij mede-eigenaar van het bedrijf, en daar staat een beloning tegenover. Je deelt in de winst en je ziet je kapitaal groeien als het bedrijf in waarde toeneemt. Het is een ideale manier om je koopkracht te beschermen.”

Je spaargeld laten renderen? Beleggen is een optie! Maar … heb je geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Je Crelan-agent wel!

Bij Crelan bieden we je een kant-en-klare oplossing aan. Samen met je agent kies je voor een beleggingsfonds op jouw maat. Zelf de financiële markt afspeuren hoef je niet te doen: dat doet een professioneel belegger in jouw plaats. Beleggen bij Crelan kan al vanaf een minimumbedrag van 25 euro per maand.

Tip! Je kan in verschillende sectoren beleggen. Bekijk hier alvast de voor- en nadelen van beleggen in vastgoed of waarom beleggen in een groenere toekomst ook een goed idee is. Je Crelan-agent kan je hier meer over vertellen.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.