Ongelijkheid in de wereld: wat kan je als belegger doen?

3 minuten leestijd

De ongelijkheid in de wereld is de laatste decennia alleen maar groter geworden, zowel op economisch als sociaal vlak. De coronacrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan, met sociale spanningen tot gevolg. Er is een grote noodzaak om te evolueren naar een rechtvaardiger economisch model, en daar kunnen overheden, bedrijven én beleggers een rol in spelen. We vroegen het aan vermogensbeheerder Amundi.

De Verenigde Naties hebben al sinds 2015 de vermindering van ongelijkheid centraal gesteld in de zogenaamde ‘Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling’ (1). Eén daarvan is bv. gewijd aan ongelijkheid binnen en tussen landen verminderen, een andere aan gendergelijkheid en vrouwen en meisjes helpen om onafhankelijk te worden.

Meer ongelijkheid door corona

De pandemie heeft de ongelijkheidskloof op verschillende manieren echter nog groter gemaakt. In ontwikkelde landen heeft de gezondheidscrisis de inkomensongelijkheid vergroot. Veel jobs gingen verloren, en dat heeft vooral de armste bevolkingsgroepen onevenredig hard getroffen. De reeds bestaande kloof tussen geschoolde en ongeschoolde mensen, tussen vrouwen en mannen, tussen jong en oud, en tussen etnische groepen, werd tijdens de crisis ook groter.

Tegelijkertijd heeft de crisis ook de jongere generaties sterk getroffen, door de sluiting van de scholen. Ook hier zijn deze verliezen het grootste geweest in arme landen en bij kansarme gezinnen, waar kinderen vaak niet op een laptop konden rekenen. Door de opgelopen leerachterstand komt hun toekomst in het gedrang.

Vaccinatie en klimaat

De vrije markt primeerde duidelijk voor de farmaceutische bedrijven: vooral gezonde jonge mensen in rijke landen werden gevaccineerd, terwijl het leven van kwetsbare mensen in arme landen in gevaar kwam. Hoewel rijke landen slechts 19 procent van de bevolking uitmaken, bezitten ze meer dan de helft van de vaccindosissen die tot nu toe wereldwijd werden gekocht. (2)

Ook de gevolgen van klimaatverandering, vooral zichtbaar in 2021 door overstromingen, droogtes en bosbranden, hebben de kloof tussen arm en rijk vergroot. Stijgende prijzen voor bouwmaterialen, energieprijzen en voedselprijzen treffen vooral de minderbedeelden.

Hand in hand

Het verminderen van ongelijkheden is vooral een kwestie van politieke beslissingen. Gelukkig hebben veel regeringen besloten in te grijpen en hebben ze hulpprogramma’s gelanceerd voor bedrijven en coronacheques uitgedeeld aan bv. tijdelijk werklozen.

Desalniettemin kunnen grote beursgenoteerde bedrijven via hun bedrijfsbeleid ook een positieve rol spelen. Het is onze rol als vermogensbeheerder (Amundi, red.) om rechtvaardigheid aan te moedigen door te beleggen in bedrijven wier praktijken de sociale vooruitgang helpen bevorderen.

De macht van de belegger

CPR Asset Management heeft een intern scoresysteem ontwikkeld om bedrijven te evalueren, gebaseerd op vijf pijlers: 1) verloningsbeleid, 2) fiscale transparantie, 3) opleiding en gezondheid, 4) diversiteit en 5) mensenrechten en basisbehoeften.

Waarom het verloningsbeleid? De inkomenskloof is de belangrijkste oorzaak van ongelijkheid. In de meeste landen bestaat er al een degelijk minimumloon. Maar overheden zouden verder kunnen gaan door, door bv. regelgeving uit te werken wat betreft de loonkloof tussen de CEO van een bedrijf en zijn werknemers. Dat zou misbruiken kunnen beperken. Veel bedrijven communiceren vandaag zelf al over deze indicator, want dat versterkt hun imago, en stelt hun in staat om goeie medewerkers aan te werven en te behouden, maar ook om investeerders aan te trekken.

Progressieve belastingheffing is een ander belangrijk instrument om ongelijkheid te bestrijden. Het maakt het mogelijk om middelen te herverdelen en de werking van openbare diensten te verzekeren. Eén van de belangrijkste bijdragen van een bedrijf aan de gemeenschap is dus … het betalen van belastingen. Nochtans doen heel wat verhalen de ronde over multinationals die miljarden innen zonder ook maar één euro belasting te betalen. Maar het goede nieuws is dat de G7 deze zomer is overeengekomen om die multinationals ten minste 15 procent te belasten.

Door te investeren in meer rechtschapen bedrijven die ongelijkheid bestrijden, tekent de belegger mee aan een model van een meer rechtvaardige samenleving waar iedereen baat bij heeft.

Wil je zelf je eerste stappen op de beurs zetten of wil je je portefeuille herbekijken om zo je steentje bij te dragen en het tij van ongelijkheid te keren? Een Crelan-agent staat voor je klaar! Hier vind je een kantoor bij jou in de buurt.

Ongelijkheid is een belangrijk thema, maar ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Is het een goed idee om te investeren in groene bedrijven? Ontdek meer.

(1) https://www.un.org/sustainabledevelopment/fr/objectifs-de-developpement-durable/

(2) https://news.un.org/fr/story/2021/01/1086972

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.