De voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

2 minuten leestijd

Het is geen geheim: de Belg heeft een baksteen in de maag. Een tweede verblijf is almaar populairder: ofwel om zelf te genieten van de rust, ofwel als investering. Maar er is ook nog een andere manier om een mooi rendement te boeken via vastgoed, zónder de rompslomp en onzekerheid.

Heel wat Belgen kopen een tweede eigendom als belegging. Denk bijvoorbeeld aan een appartement om te verhuren op de particuliere woningmarkt, of aan een studentenkot. Er zijn echter een paar uitdagingen verbonden aan zulke investeringen. Zullen de huurders zich als goede huisvaders gedragen en de huur elke maand op tijd betalen? Duiken er onverwachte kosten op aan het pand? Raakt u wijs uit het papierwerk dat bij het beheer van zo’n eigendom komt kijken?

Investeren in een vastgoedfonds

Er is ook een andere optie als u zich wel wilt ‘blootstellen’ aan de opportuniteiten op de vastgoedmarkt: investeren in een vastgoedfonds. Die aanpak brengt enkele voordelen met zich mee:

  • de vastgoedcyclus duurt langer dan de economische cyclus;
  • een vastgoedfonds is niet gebonden aan een bepaalde geografische sector: de beheerder van het fonds is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten, waar ook ter wereld. Deze geografische spreiding is belangrijk voor de risicospreiding;
  • er is een sterke correlatie tussen onroerend goed en rentevoeten:
    • ofwel stijgen de rentevoeten, waardoor de index en dus ook de huurprijzen zullen stijgen;
    • ofwel dalen de rentevoeten, wat een voordeel is voor mensen die een gebouw willen kopen, met eventuele winst voor de vastgoedfondsmarkt.

Nog een aanzienlijk voordeel: de professionaliteit van de fondsbeheerders. Of het nu gaat om residentieel vastgoed, hotels, kantoren, winkelcentra of logistieke magazijnen (‘warehouses’), de fondsbeheerder zal het fonds actief beheren door de aandelen waaruit het fonds bestaat dagelijks te selecteren. U hoeft daarvoor niets te doen.

Voordelig kostenplaatje

Als u zelf een pand wilt kopen om te verhuren zijn de kosten aanzienlijk: de prijs van het gebouw, notariskosten, registratierechten, en daarna alle kosten tijdens de levensduur van het gebouw.

Dat is een enorm verschil vergeleken met de instap- en beheervergoedingen voor een belegging in een vastgoedfonds, over het algemeen tussen 2 en 5%.

De juiste sleutel

Meer weten over investeren in een vastgoedfonds en de potentiële rendementen? Praat erover met uw bankagent. Die stelt u een oplossing voor die is aangepast aan uw financiële situatie, uw doelstellingen, ook over duurzaamheid, én uw kennis en ervaring met beleggen.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.