Zuiver water: een interessante belegging?

3 minuten leestijd

De aarde is voor 71 procent bedekt met water, maar minder dan een procent daarvan is drinkbaar, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Maakt de schaarste van zuiver water het tot een interessante belegging?

In Dublin, Ierland, beheert vermogensbeheerder KBI al meer dan twintig jaar het beleggingsfonds ICAV KBI Water Fund. Dat focust op bedrijven die oplossingen bieden voor zuiver water en zuinig watergebruik. Catherine Cahills zoekt over de hele wereld naar geschikte bedrijven die actief zijn in de sector. In dit interview vertelt ze meer over water als investering, want … is dat slim of niet? Kom het hier te weten! 

Wat kan investeren in water betekenen voor beleggers?

CATHERINE CAHILLS: Er zijn heel wat structurele factoren die het lonend maken om te investeren. Water is schaars en we kunnen niet zonder. En er is geen vervangmiddel. Waar mensen zijn, is water nodig. Niet alleen om te drinken of voor sanitair, maar ook landbouw en industrie zijn afhankelijk van water. De voorbije twintig jaar is de vraag naar zuiver water verdubbeld, terwijl het aanbod afneemt. Om daar iets aan te doen, zijn grote infrastructuurwerken nodig.

Ook de klimaatverandering heeft een invloed?

CATHERINE CAHILLS: Absoluut. Sommige regio’s krijgen met grote droogtes te maken, terwijl op andere plaatsen de neerslag zo overvloedig valt dat er meer overstromingen en natuurrampen voorkomen. Het klimaat heeft de uitdagingen voor onze waterhuishouding alleen maar groter gemaakt.

Zijn er dan bedrijven die zich bezighouden met oplossingen voor problemen als overstromingen of bosbranden?

CATHERINE CAHILLS: We investeren in firma’s zoals Arcadis, een Nederlands ingenieurs- en consultancybureau dat met lokale overheden en gemeenschappen samenwerkt om de omgeving beter weerbaar te maken tegen de impact van de klimaatverandering.

In welke markten investeren jullie concreet?

CATHERINE CAHILLS: Je kunt waterbedrijven in drie segmenten opdelen: infrastructuur, nutsbedrijven en technologie. We investeren in waterzuivering, waterwinning en hergebruik, filtering, nutsbedrijven en operatoren. In de rijke delen van de wereld is de infrastructuur vaak stokoud, terwijl er in de ontwikkelingslanden vaak nog geen infrastructuur is.

Na de coronapandemie hebben overheden over de hele wereld extra investeringen aangekondigd in infrastructuur en duurzame oplossingen. De vraag zou dus moeten toenemen?

CATHERINE CAHILLS: Ja. Zowel in de VS, onder impuls van president Biden, als in de EU staan er vele miljarden klaar voor investeringen in infrastructuur. Maar ook opkomende landen Brazilië en India willen diep in de buidel tasten. Daar wil men van zuiver water universeel beschikbaar maken met miljoenen nieuwe aansluitingen, ook op het platteland.

Is beleggen in water lonend?

CATHERINE CAHILLS: Aandelen uit dit segment presteren al meer dan twee decennia beter dan de wereldindex (MSCI All Countries, inclusief netto dividenden). Dat is een mooi bewijs dat beleggen in water lonend is. Je kunt het beschouwen als defensieve groei. Wat interessant is voor de belegger: de nutsbedrijven genieten van regelmatige en terugkerende inkomsten. Bovendien is meestal contractueel vastgelegd dat de vergoedingen aangepast worden aan de inflatie.

Zijn de aandelen van waterbedrijven niet te hoog gewaardeerd?

CATHERINE CAHILLS: Traditioneel zijn deze aandelen duurder. Gemiddeld noteren wateraandelen met een premie van zo’n 20 procent versus de markt (MSCI All Countries). Maar vandaag is er sprake van een kleine discount. De aandelen noteren tegen ‘maar’ 18 keer de verwachte winst.

Kunt u een paar voorbeelden geven van bedrijven die het thema goed illustreren?

CATHERINE CAHILLS: Jazeker. Het Franse Veolia is een interessante grote speler in de sector. Na een lange strijd is er een akkoord tussen Veolia en zijn Franse sectorgenoot Suez om de krachten te bundelen. Naast wateractiviteiten over de hele wereld is de groep ook belangrijk in afvalverwerking. Wij geloven dat er veel synergieën zijn. De winst zal fors toenemen.

Ik vernoem ook Kurito Water uit Japan. Dat bedrijf heeft een chemie-afdeling die vooral focust op waterbehandeling. Het bouwt en opereert een volledig interne waterinfrastructuur voor bedrijven waar het de waterbehandeling zelf blijft uitvoeren om de klant ultra zuiver water aan te bieden. De waardering is fors toegenomen. We beoordelen dus niet alleen de kwaliteit van de bedrijven, maar ook wat je er als belegger voor betaalt. We willen de beste waarde in beide aspecten.

Zelf starten met beleggen, maar je weet nog niet precies waarin? Dat kan bijvoorbeeld in zuiver water, maar ook in autochips. Ja, de mogelijkheden zijn eindeloos en jouw Crelan-agent helpt je hier graag bij. Zoek hier een Crelan-agent bij jou in de buurt.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.