Hoeveel kan je lenen voor je eerste woning?

3 minuten leestijd

Het is zover: je bent klaar voor een eigen woning! Wat wordt het? Een eenpersoonsappartement met een terrasje voor de kattenbak? Een kindvriendelijk huis met een grote tuin? Een gelijkvloersappartement met een stadstuintje en plaats voor een barbecue? Wat jouw woonwensen ook zijn, om gericht op zoek te gaan naar jouw ideale stek moet je één ding zeker weten. En dat is: het budget.

Wat is je budget?

Dat brengt je automatisch bij dé hamvraag: hoeveel kan je lenen? Wij vroegen het aan Inge De Blick, verantwoordelijke Retail Kredieten bij Crelan.

Inge: “Om te weten hoeveel je kan lenen, moet je jezelf 2 vragen stellen. Eén: hoeveel kan ik elke maand afbetalen? En twee: kan ik zelf een deel(tje) van de aankoopprijs financieren? Het antwoord op deze vragen bepaalt je budget. Zo eenvoudig is het.”

Vraag 1: Hoeveel kan ik elke maand afbetalen?

Als je een woonkrediet afsluit, moet je dat bedrag uiteraard terugbetalen. Meestal gaat dat via een maandelijkse vaste aflossing. Daarom vraagt de bank naar je ’terugbetalingscapaciteit’: dat is het bedrag dat je per maand kan afbetalen voor je huis. 850 euro? 1.500 euro? Meer? Je moet niet raden, er bestaat een vuistregel voor.

               Reken op een derde van je netto-inkomen voor de afbetaling van je huis

Zo hou je genoeg over voor je vaste kosten en moet je de broeksriem niet al te strak aanspannen. In de praktijk ligt dat bedrag soms zelfs iets hoger dan een derde van je inkomen, bijvoorbeeld als je de woning alleen aankoopt. Hou er wel rekening mee dat Crelan, net als elke bank, een minimumbedrag vooropstelt dat je moet overhouden na het betalen van je maandelijkse aflossing.

Vraag 2: Kan ik zelf een deel van de aankoopprijs betalen?

Als dat kan, is een deel van de aankoop zelf betalen zeker in je voordeel. Hoe hoger je eigen inbreng, hoe lager je maandelijkse aflossing.

Toch moet je niet ál je spaargeld in de aankoop van je huis stoppen. Hou een reserve voor een financiële tegenslag (stel: je verliest je job), onverwachte kosten (je auto begeeft het) of voor de toekomstige verbouwing van je woning.

Volgens de norm van de Nationale Bank kan je 90% van de aankoopprijs van je woning lenen. Volstaat dat niet? In bepaalde gevallen kan je meer lenen. Voor jonge gezinnen die een eerste woning kopen, zijn we vaak minder streng. Zo kan je soms tot 100% van de aankoopprijs lenen.

Je Crelan-agent bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.

En dan zijn er nog kosten

Denk aan de kosten voor de registratie, voor de notaris, btw, … Sommige kosten liggen vast, andere hangen af van de aankoopprijs van je woning. Eén ding is zeker: het gaat al gauw over tienduizenden euro’s.

Geld lenen, kost ook geld. Op je hypothecair krediet betaal je interesten, een jaarlijks kostenpercentage (JKP), dossierkosten en een schuldsaldoverzekering.

Maar nu concreet: hoeveel kan je lenen bij Crelan?

Daar krijg je zo meteen een idee van. Onze woonkredietsimulator berekent in een-twee-drie hoeveel je kan lenen, wat je daar maandelijks voor afbetaalt en hoelang.

Benieuwd? Bereken hier hoeveel je kan lenen:

Goed om te weten

Vind je de uitkomst toch niet ideaal? Weet dat je altijd de looptijd of de renteformule (vast vs variabel) mag aanpassen voor een ander resultaat.

Hebt je er liever een goed gesprek over?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij (of zij) beantwoordt met plezier al je vragen en geeft advies volgens jouw persoonlijke situatie.

 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.