Tweede verblijf kopen? Dit moet je weten

3 minuten leestijd

Een tweede verblijf geeft je het beste van twee werelden: enerzijds kom je er helemaal tot rust tijdens heerlijke vakanties, anderzijds geniet je van huurinkomsten wanneer je er zelf niet bent. Maar hoe zit het nu precies met het financiële plaatje? Met welke belastingen moet je rekening houden? En zijn er ook fiscale voordelen? We zetten alles op een rijtje.

1. Tweede verblijf: blijft financieel interessant

Sinds begin dit jaar is de rente gestegen, nadat ze tijdens de hele corona-pandemie op een ongewoon laag niveau had gestaan. Een stijging, maar het blijft wel een goede periode om een woonkrediet af te sluiten.

Ook voor wie al een serieuze cash-reserve op de bankrekening heeft staan, kan een tweede woning een interessante oplossing bieden. Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente laag houdt, brengt sparen weinig op. Bovendien piekte de inflatie in ons land in april en mei tot zo’n 9 procent. Dat wil zeggen dat de koopkracht van spaarders zienderogen afneemt. Wie echter investeert in een tweede woning, rekent erop dat de waarde daarvan zal meegroeien door de jaren heen.

Bovendien zijn er natuurlijk ook de opbrengsten door verhuur van een tweede woning. Zo creëer je pas echt een mooi rendement.

2. Tweede verblijf: fiscaal voordelig

Hoewel de Vlaamse woonbonus voor de gezinswoning op 1 januari 2020 werd afgeschaft, is er wel nog een fiscaal voordeel voor een tweede verblijf, omdat die op federaal niveau wordt geregeld.

Met de kapitaalaflossingen van je hypothecair krediet kun je de belastingkorf ‘federaal langetermijnsparen’ vullen. Heb je recht op de maximale korf van 2.350 euro per jaar dan levert jou dat een belastingvermindering op van 705 euro (30% van 2.350 euro). Bovendien kunnen de intresten van je lening afgetrokken worden van je onroerende inkomsten. Van bepaalde onroerende goederen, zoals je tweede verblijf, zal je immers het kadastraal inkomen moeten opnemen in je belastingaangifte.”

Voor wie van een gewestelijke woonbonus of Waalse wooncheque geniet, kan het tweede verblijf wel een impact hebben op de fiscale voordelen. Daarover vertelt je agent je graag meer.

Goed om weten: het fiscale voordeel geldt niet alleen voor tweede verblijven in België (bv. aan de Kust of in de Ardennen) maar ook in andere EU-landen, zoals Frankrijk of Spanje.

3. Hou ook rekening met lokale belastingen

Bij de aankoop van een tweede verblijf moet je in de eerste plaats rekening houden met de registratierechten. Ligt de woning aan de Kust dan gaat het om 12%, voor een tweede verblijf in de Ardennen wordt dat 12,5%.

Naast de gewestelijke onroerende voorheffing, kunnen ook de steden en gemeenten een lokale belasting op een tweede verblijf heffen. De bedragen lopen erg uiteen: in De Haan betaal je 550 euro per jaar, in Oostende 1.000 euro.

Je doet er dus goed aan om vooraf even uit te pluizen hoeveel je jaarlijks moet betalen. Meer info vind je in het gemeentereglement.

4. Lenen versus eigen inbreng

Voor de aankoop van een woning kun je nooit 100% van het aankoopbedrag lenen: er is altijd een ‘eigen inbreng’ vereist. De stelregel gaat als volgt: hou je de tweede woning volledig voor eigen gebruik, dan is een eigen inbreng van minstens 10% vereist. Wil je de tweede woning (gedeeltelijk) verhuren, dan wordt een eigen inbreng van minstens 20% verwacht.

Mooi meegenomen: als je een tweede lening afsluit terwijl je nog een lening voor je eerste woning aan het afbetalen bent, kun je een deel van je waarborgen hergebruiken. Dat zal er vermoedelijk voor zorgen dat je minder notariskosten moet betalen.

5. Zijn er ook nadelen aan een tweede verblijf?

De woningprijzen zijn de laatste jaren fel gestegen. Wie vandaag voor een tweede woning gaat, moet dus eerst erg zeker zijn van z’n stuk, aangezien het over aanzienlijke bedragen gaat.

Nog iets om rekening mee te houden: een tweede verblijf betekent ook een tweede wateraansluiting, een tweede elektriciteitsfactuur, een tweede tuin die onderhouden moet worden… Je doet er dus goed aan om de extra maandelijkse kosten in kaart te brengen voor je een beslissing neemt.

Vragen? Je agent staat voor je klaar!

Voel je het al kriebelen? Zie je jezelf al aperitieven op het balkon van je appartement aan zee? Of helemaal tot rust komen in je eigen chalet in de Ardennen? Dankzij het advies van je agent ga je goed gewapend op huizenjacht. Maak snel een afspraak en krijg een antwoord op al je vragen.

Je tweede verblijf gekocht, maar een renovatie dringt zich op? Dan kan je deze 10 slimme renovatietips zeker gebruiken. Bekijk ze allemaal.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.