Welke kosten komen er bij de aankoopprijs van mijn huis?

3 minuten leestijd

Ben je in blije verwachting van een hoop bakstenen? Vergeet dan in al je enthousiasme de kosten bovenop de aankoopprijs niet mee te rekenen. Denk aan registratie, notaris, btw, … Sommige kosten liggen vast, andere hangen af van de aankoopprijs. Eén ding is duidelijk: het gaat al gauw over tienduizenden (jawel) euro’s die je in een ideale situatie met eigen inbreng betaalt. Tel je even mee?

Je betaalt registratierecht, verkooprechten of schrijfgeld

De allergrootste kost is de belasting die de staat heft bij de registratie van een notariële akte. Je betaalt een percentage van de aankoopprijs. Dat bedrag varieert volgens de ligging van je woonst.

Vlaanderen                      

Het standaard tarief is 10%. Je geniet van een verlaagd tarief van 6% voor de aankoop van je enige (gezins)woning of van 5% als je huis binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt of gesloopt.

Koop je een bescheiden woning in Vlaanderen? Dan krijg je € 4.850 korting bij 6% registratierechten en € 4.000 bij 5%. Voorwaarde: de aankoopprijs bedraagt minder dan € 200.000 óf maximaal € 220.000 als je koopt in de Vlaamse rand of in een van de kernsteden.

Wallonië                           

Het standaard tarief is 12,5% voor een groot beschrijf. Voor woningen met een kadastraal inkomen van maximum 745 euro bedraagt het tarief 6% (= klein beschrijf). Je betaalt ook geen registratierechten op de eerste 20.000 euro wat neerkomt op een korting van 2.500 euro.

Brussels gewest

Het standaard tarief bedraagt 12,5%. Voor de enige gezinswoning is de eerste € 175.000 euro vrij van registratierechten als de aankoopwaarde lager is dan € 500.000. Je bespaart dus mogelijk 21.875 euro. Ook voor de aankoop van een bouwgrond in Brussel geldt een (beperkter) abattement.

Je notaris of je Crelan-agent geeft je graag alle info over de voorwaarden en de kleine lettertjes.

Je betaalt notariskosten

Je notaris zorgt dat je compromis en je akte in orde zijn. Als ereloon krijgt hij een wettelijk bepaald bedrag dat procentueel afhangt van de aankoopprijs van je woning. Hij mag niet meer of minder vragen. Je notaris en zijn medewerkers doen ook allerlei opzoekingswerk. Dat zorgt ervoor dat er geen discussies ontstaan over de geldigheid van de koop. Daarbovenop komen er de algemene administratiekosten. Op het ereloon én de notariskosten betaal je 21% btw.

De notaris registreert de akte op het registratiekantoor in het register van onroerende goederen. De fiscale zegels kosten 240 euro.

Ook voor het verlijden van de kredietakte van je woonlening heb je een notaris nodig. Je betaalt de registratierechten (1%), het ereloon, rechten en kosten voor de registratie van de hypotheek plus de btw. Reken voor een krediet van 250.000 euro op ongeveer 6.300 euro.

Je betaalt bankkosten

Voor het afsluiten van een woonkrediet rekent de bank dossierkosten aan. Bij Crelan is dat 475 euro.

Je betaalt verzekeringskosten

Als bijkomende kredietwaarborg vraagt de bank meestal dat je deze verzekeringen afsluit:

  • Een schuldsaldoverzekering: beschermt je partner of erfgenamen als je overlijdt voor het geleende bedrag is terugbetaald.
  • Een brandverzekering: beschermt je woning tegen brand en andere risico’s.

Je betaalt onroerende voorheffing

Je betaalt elk jaar belasting op het kadastraal inkomen van je woning. Elk onroerend goed heeft zo’n fictief huurinkomen. Je kan het kadastraal inkomen vragen aan de verkoper van de woning of opvragen bij de plaatselijke afdeling van het kadaster.

Meer info? Nog vragen?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij adviseert je graag over je lening of hypothecair krediet en alle kosten die daar verder bijkomen.

Heb jij zo net jouw eerste woning gekocht? Fantastisch! Je nieuwe woonst renoveren, verhoogt je comfort. Daarom zet Crelan 5 slimme tips op een rijtje waarmee je jouw renovatie het beste aanpakt. Haal alvast je innerlijke Bob de Bouwer naar boven. Veel succes!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.