Welk btw-tarief geldt voor mijn verbouwing?

Renovatie - btw tarief

Renoveert u een woning die ouder is dan 10 jaar dan kunt u genieten van het verlaagd btw-tarief van 6 % (ipv 21%). Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Privéwoning

Eerste voorwaarde: u gebruikt de woning uitsluitend of hoofdzakelijk als uw privéwoning. Gebruikt u 30 % van de woning voor uw beroep of bijberoep dan vormt dat geen obstakel voor het verlaagd tarief.

Uitgevoerde werken

Enkel werken aan de woning zelf komen in aanmerking voor het verlaagd tarief. Voor tuinaanleg, zwembaden, werken aan het terras of een tuinhuis geldt het normale tarief (21%). Dat geldt ook voor afbraakwerken.

Factuur

De uitgevoerde werken moeten rechtstreeks aan u, de eindgebruiker, gefactureerd worden. Het verlaagd tarief geldt niet voor bouwmaterialen die u zelf koopt.

Niet voor slopen en wederopbouw

Afbraak en wederopbouw wordt niet beschouwd als renovatie maar als nieuwbouw. Dit valt onder het 21 %-tarief. Als uitzondering op deze regel geldt in 32 Belgische steden het tarief van 6 % op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeuren. Voor sloop en heropbouw buiten deze steden bestaat in het Vlaamse gewest de mogelijkheid om hiervoor een sloop- en heropbouwpremie aan te vragen.

Maak een simulatie

Met de online simulator “lening op afbetaling” berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.