Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

2 minuten leestijd

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Waarvoor hebben fraudeurs geldezels nodig?

Fraudeurs beloven aan geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen
door hun debetkaart uit te lenen

Fraudeurs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geldezels om illegaal verkregen geld (vaak afkomstig van phishing) over te brengen naar andere rekeningen, vaak in andere landen. Ze beloven aan die geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart uit te lenen.

Dat gebeurt onder het mom dat ze een paar – zogezegd legale – transacties moeten uitvoeren. De geldezel zou nadien zijn kaart terugkrijgen, maar in de praktijk wordt die onder druk gezet om ook andere debetkaarten af te geven. Als de geldezel daar dan niet op wil ingaan, volgen er dreigementen en soms zelfs fysiek geweld.

Jongeren gerekruteerd in hun eigen leefwereld

Met de belofte om snel en makkelijk geld te verdienen, worden jongeren steeds vaker gelokt om als geldezel te fungeren. De fraudeurs rekruteren hun jonge slachtoffers in hun eigen leefwereld, in het uitgaansmilieu of via social media die populair zijn bij jongeren, zoals InstagramWhatsApp of Snapchat.

Geldezel spelen is strafbaar

Als jongeren worden ingezet als geldezel voor het criminele milieu, zijn ze medeplichtig aan witwaspraktijken. Dat is een strafbaar feit waarvoor ze vervolgd kunnen worden. Wanneer het gaat om minderjarigen, kunnen bovendien de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Als een jongere in de val is getrapt:

  • laat dan onmiddellijk zijn debetkaart blokkeren
  • contacteer de bank;
  • dien een klacht in bij de politie.

Wat met beloftes om snel geld te verdienen op social media?

Ziet u een account op social media die snel en makkelijk geld in het vooruitzicht stelt?
Rapporteer het dan onmiddellijk aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.