Nieuwe bedrijfswagen kopen? Zo bepaalt u het budget!

2 minuten leestijd

Is uw bedrijfswagen toe aan vervanging? Hebt u een grotere of een tweede bestelwagen nodig om uw zaak te laten draaien? Of wilt u uw werknemers een salariswagen aanbieden? Voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsvoertuig bepaalt u best uw budget op voorhand. Maar hoe pakt u dat aan? Ontdek in deze blog hoeveel u kunt besteden aan een nieuwe bedrijfswagen.

Hoe stelt u het budget samen voor een nieuwe bedrijfswagen?

Als u een nieuwe bedrijfswagen nodig hebt, gaat u best niet over een nacht ijs. Ga zeker langs bij verschillende garages en bekijk autowebsites tot u een geschikt voertuig vindt. En dan hebt u hem uiteindelijk op het oog: de bedrijfswagen die uw voorkeur wegdraagt. Hij ziet er mooi uit, de opties en het verbruik zijn oké en belangrijker nog: hij past binnen uw plannen.

Maar voordat u garages en websites afschuimt, moet u zich de vraag stellen: welk budget kan ik besteden aan een nieuwe bedrijfswagen en hoe stel ik dat budget samen? Om te weten te komen hoe hoog uw budget is en hoe u uw nieuwe bedrijfswagen het beste financiert, houdt u best rekening met de volgende factoren:

Bron Verduidelijking
Spaargeld en cashvoorraden Dit is geld dat u op bankrekeningen hebt geparkeerd.
Restwaarde huidige bedrijfswagen Kijk hiervoor op tweedehands zoekertjes of websites naar de prijs van vergelijkbare wagens.
Maandelijks besteedbaar inkomen (vrije cashflow) Simpel: al uw echte inkomsten – al uw echte uitgaven.

Met deze 3 factoren krijgt u een goede indicatie van de maximale aankoopprijs van uw nieuwe bedrijfswagen:

Max. aankoopprijs nieuw voertuig = spaargeld & cash + restwaarde huidig voertuig + (aflossingstermijn x 12 maanden x maandelijks besteedbaar inkomen)

Afhankelijk van wat uw aankoophorizon is, vult u bij aflossingstermijn het aantal jaren in waarop u de bedrijfswagen wilt afbetalen. Wilt u op 5 jaar afbetalen? Of liever op 3 jaar? Vul dan in het eerste geval in de berekening 5 in, in het andere geval 3.

Hebt u graag op voorhand een goed zicht op uw budget voor een nieuwe bedrijfswagen?

Uw bankagent overloopt graag samen met u uw opties en berekent wat voor u het voordeligste is.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.