Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

3 minuten leestijd

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?

Hoeveel spaargeld moet u hebben voor een financiële buffer?

Het is altijd verstandig om genoeg spaargeld aan te houden als financiële buffer. Hoeveel hangt onder meer af van uw gezinssituatie, uw inkomen en uw vaste lasten. Hebt u een eigen huis? Dan is een hogere buffer nodig dan wanneer u in een huurhuis woont. En hebt u een auto die u bij een financiële tegenvaller niet weg wilt doen, dan is het bedrag van de buffer ook weer wat hoger.

Wanneer u als  koppel door het leven gaat, bent u met twee om een spaarpot te vullen. Dan kunt u dus in principe een grotere geldreserve aanleggen. Uw kosten worden bovendien door twee gedeeld, terwijl een alleenstaande ze volledig moet dragen. Zowel verwachte als onverwachte uitgaven wegen daarom iets minder hard door dan voor een vrijgezel.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

  • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
  • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
  • voor een onverwachte herstelling aan uw auto;
  • voor kleine onderhoudswerken aan uw huis.

Uw spaarbuffer gebruiken als een soort pensioen of om een lange periode van werkloosheid op te vangen, is zeer zeker geen goed idee.

Hoe hoog moet mijn geldreserve zijn?

Hoeveel spaargeld u minimaal moet hebben, hangt dus sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen enz.

In onderstaande tabel vindt u de aangewezen spaarbuffer in verschillende situaties:

Situatie Minimale buffer Onze aanbeveling
Alleenstaand, geen kinderen, huurwoning, zonder auto, netto maandloon 1.965 euro 5.150 euro 11.500 euro
Koppel, geen kinderen, huurwoning, compacte auto, gezamenlijk netto maandinkomen 4.230 euro 17.150 euro 25.000 euro
Koppel, geen kinderen, eigen huis (woning met een waarde tussen 150.000 en 300.000 euro), compacte auto, gezamenlijk netto maandinkomen 4.750 euro 25.400 euro 28.500 euro
Koppel, twee kinderen, eigen huis (woning met een waarde tussen 300.000 en 450.000 euro), compacte auto, gezamenlijk netto maandinkomen 5.250 euro 29.050 euro 31.500 euro

De cijfers zijn afkomstig van de BufferBerekenaar van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en geven u een goed idee van het geld dat u beschikbaar moet hebben.

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Vergeet ook niet dat deze minimale buffers zijn berekend op basis van uw huidige situatie. Bij Crelan kijken we voor de berekening van de buffer ook naar uw toekomstplannen. Daarom adviseren wij altijd een financiële reserve van minstens zes keer uw netto maandinkomen. We houden daarbij rekening met wat u maandelijks kunt sparen en uw roerend vermogen, dat is het saldo op uw zicht- en spaarrekening, het kapitaal dat u al hebt opgebouwd in pensioen- of langetermijnsparen en beleggingsproducten met kapitaalgarantie (zoals een termijnrekening of kasbon bv.) en zonder kapitaalgarantie.

Wilt u weten hoe u er voor staat? Maak dan een afspraak voor een grondige analyse.

Stap voor stap naar een goede spaarbuffer

  • Open een spaarrekening voor uw financiële buffer. Wanneer u geld nodig hebt, kunt u het gewoon afhalen.
  • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven: bepaal hoeveel u maandelijks kunt sparen door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven op maand- en jaarbasis.
  • Kies voor een automatische spaaropdracht. Dan hoeft u er niet telkens aan denken om een bedrag opzij te zetten en bent u er zeker van dat u spaart.

Hebt u nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.