Spaargeld vs. inflatie: de voordelen van periodiek beleggen

4 minuten leestijd

Door de lage rente brengen spaarboekjes momenteel niet veel op. Reken daar ook nog de torenhoge inflatie bij, en je weet: je verliest zienderogen aan koopkracht. Wie op zoek gaat naar wat rendement voor z’n spaarcenten, komt al snel bij beleggen uit. Maar is dat wel een goed idee nu de financiële markten rood kleuren? En wanneer is het dan wel hét ideale moment om te starten met (periodiek) beleggen? Het antwoord is makkelijker dan je zou vermoeden.

Het stormt op de financiële markten. Oorlog, inflatie, dure gas- en brandstofprijzen, stijgende rente … Het is een explosieve cocktail die de beurscijfers rood laten kleuren. Bij sommige beleggers begint het op zulke momenten te jeuken om hun aandelen te verkopen, en zich op een later moment weer in te kopen. Ze koesteren de hoop – of de illusie – dat ze de markt kunnen ‘timen’. Anders gezegd: ze verkopen een belegging, in de hoop om ze later terug te kopen wanneer ze haar absolute bodemprijs heeft bereikt.

Te vroeg of te laat?

De geschiedenis leert echter dat markttiming een hopeloze opgave is, die bijna zeker gedoemd is tot falen. Als je verkoopt wanneer de markten rood kleuren, zal je ooit moeten beslissen wanneer je opnieuw instapt. Als het ergste leed geleden is? Als de hemel weer opgeklaard is? Als de risico’s verdwenen zijn? Helaas, de ervaring leert dat markten vaak hun omslagpunt naar herstel kennen op een ogenblik dat slecht nieuws nog volop domineert en risico’s nog als donkere wolken boven de markt hangen. Wie wacht op de spreekwoordelijke blauwe hemel, dreigt pas terug te keren als de koersen al sterk gestegen zijn.

Belegd zijn en blijven — de woelige rit uitzitten — is bijna altijd de meest zinvolle strategie. Al kunnen beleggers die de nodige risicobereidheid hebben wél gebruik maken van de lagere koersen om bij te kopen.

Periodiek beleggen

Wie op zoek wil gaan naar rendement, zonder er slapeloze nachten aan over te houden met gepieker over wanneer het ideale in- of uitstapmoment is aangebroken, komt al snel uit bij periodiek beleggen.

Bij periodiek beleggen investeer je met een vooraf bepaalde regelmaat, bv. elke maand, een vast bedrag in beleggingsfondsen. Door die spreiding in de tijd verklein je het risico dat je ‘all-in’ gaat op een ongunstig moment.

Meer waar voor je geld…

De ene maand zul je tegen hogere koersen kopen, de andere maand tegen lagere koersen – afhankelijk van de schommelingen op de markt. Tijdens een periode van grote koersdalingen, zoals nu, koop je voor je vaste maandelijkse bedrag een groter aantal deelbewijzen. Als de koersen hoog staan, koop je minder deelbewijzen.

… en meer gemoedsrust

Nog een voordeel: dankzij periodiek beleggen koop je niet alleen aandelen en/of obligaties, je koopt ook een stukje gemoedsrust. Je hoeft niet meer bezig te zijn met de schommelingen op de markt en of het wel het juiste moment is om in te stappen. De psychologische angel wordt op die manier helemaal uit beleggen gehaald: de verleiding om in de val van ‘markttiming’ te trappen verdwijnt, omdat alles automatisch gaat.

Periodiek beleggen: de voordelen

  • Je moet geen grote sommen in één keer investeren.
  • Je volgt automatisch de evolutie van de financiële markten.
  • Je bouwt op lange termijn en op eigen tempo een mooi kapitaal op.
  • Je hoeft niet bezig te zijn met de dagelijkse schommelingen van je portefeuille.

Voor wie is periodiek beleggen ideaal?

  • Voor wie voorzichtig wil beleggen: ook als je maandelijks een klein bedrag belegt (bv. sparen voor je kinderen of kleinkinderen) bekom je op termijn dankzij periodiek beleggen een mooi gespreide portefeuille.
  • Voor wie een grote som te beleggen heeft: als je een grote som geld wil beleggen, vermijd je dankzij periodiek beleggen dat je al je spaargeld in één keer in de strijd gooit, op een moment dat – achteraf bekeken – misschien ongelukkig getimed was.
  • Voor piekeraars: omdat periodiek beleggen automatisch verloopt, worden twijfels en angsten buitenspel gezet.
  • Voor gezinnen die willen sparen: gezinnen die een deel van hun spaargeld beleggen, kunnen zo proberen om de inflatie te counteren en op lange termijn een mooi rendement te verwezenlijken. Belangrijk is dan om eerst je spaarbuffer te bepalen – het bedrag (bv. enkele maandlonen) dat je voor een noodgeval op je rekening wil laten staan. Het surplus room je af, en kun je gaan beleggen.

Beleggen bij Crelan

Beleggen bij Crelan kan al vanaf een minimumbedrag van 25 euro per maand. Je geniet bovendien van veel flexibiliteit: je kiest zelf de frequentie van de stortingen, en kunt ze op elk moment wijzigen of stopzetten.

En waarin je dan precies investeert? Ook daarin krijg je alle vrijheid, binnen de grenzen van je profiel. Je kunt in overleg met je Crelan-agent zelf een selectie maken uit ons ruim aanbod van fondsen, of je kunt voor een kant-en-klare selectie kiezen op basis van je beleggersprofiel.

Meer weten? Neem contact op met je Crelant-agent.

Nu je hier toch bent en meer wil weten over beleggen: dit artikel over beleggen in een groene toekomst is zeker ook de moeite om eens te bekijken! Veel leesplezier.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.