6 tips voor watervriendelijk en waterzuinig wonen en leven

3 minuten leestijd

Wist je dat 2,1 miljard mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water? Intussen spoelen wij ons toilet door met liters drinkwater. Tijd dus om stil te staan bij ons waterverbruik én bij onze waterefficiëntie: zeker als je plannen hebt om te (ver)bouwen.

In 2020 joeg elke Vlaming gemiddeld 87 liter* water door de waterleiding. De douche (21%), het toilet (19%) en de wasmachine (14%) verbruiken het meest. Wil jij ook watervriendelijker wonen en leven? Begin met deze tips. Elke druppel telt.*

Tip 1: spoel je wc door met minder water

  • Nieuwe wc? Ga voor een spoelonderbreker

Nieuwe toiletten garanderen sowieso minder water per spoeling: ze verbruiken 3 of 6 liter water. Een systeem met spoelonderbreking verbruikt nóg minder. Eén druk op de knop en er spoelt geen water meer door. Je gebruikt alleen wat nodig is en je bespaart tot 8.000 liter water per jaar.

  • Oude wc? Doe de waterbakhack

Zo’n 1,5 liter water besparen met elke spoelbeurt? Easy. Leg een baksteen of een petfles gevuld met zand in de spoelbak van je toilet. Let er wel op dat je het spoelmechanisme niet hindert. Je wc spoelt prima door, en jij gebruikt elke dag liters minder water.

Tip 2: kies voor slimme (douche)kranen en thermostatische kranen

Een lopende kraan verbruikt tot 13 liter water per minuut. Een kraan met pauzefunctie, een touchknop of een slim design bespaart tot 40% minder water én energie. De debietbegrenzer in thermostatische kranen garandeert zelfs 50% minder verbruik. Als je maar één ding renoveert in je badkamer, renoveer dan de kranen.

Tip 3: laat het niet onnodig lopen

Jij doet het ongetwijfeld ook: het water in de douche laten lopen tot het lekker warm is en er dan pas onder gaan staan. Blijf dat gerust doen, maar zet voortaan een emmer in de douche: zo win je liters water. Daar was je nadien de ramen mee, of je maakt er je badkamer mee schoon. En – kleine moeite, grote besparing – draai de kraan dicht als je je handen inzeept, je scheert, of je tanden poetst.

Tip 4: investeer in een waterzuinige wasmachine en vaatwasser

Je vindt het waterverbruik op het energielabel. Zo maak je een slimme en watervriendelijke keuze. Waterzuinige toestellen hebben speciale sensoren die het waterverbruik aanpassen aan de hoeveelheid en de vuilgraad. Oh, en zet je wasmachine of vaatwasser alleen aan als die 100% vol zit. Trouwens, wist je dat je je wasmachine ook kan aansluiten op regenwater (als je een waterput hebt)?

Tip 5: red regenwater

Regenwater kost niets en het is hernieuwbaar. En vaak is regenwater even goed (of beter zelfs) dan leidingwater. Wees dus blij als het weer eens pijpenstelen regent, je bespaart water én geld.

  • Vang de regen op je terras of balkon op in gieters

Je (kamer)planten zullen je dankbaar zijn.

  • Zet een waterton onder je dakgoot

Zo bespaar je liters water die anders naar de riool stromen. Ideaal om ’s avonds de tuin mee te sproeien.

  • Installeer een regenwaterput

Dan is je auto wassen, de wc doorspoelen, een wasje draaien of zelfs een douche nemen straks gratis. Als je bouwt of renoveert moet je verplicht een regenwaterput van minstens 5.000 liter installeren. Bij bouwpercelen vanaf 250 m2 heb je ook een infiltratiesysteem nodig. Sommige gemeenten voorzien hiervoor een subsidie.

Check ook de Waterwijzer Bouwen en Verbouwen

Tip 6: volg je verbruik op

Meten is weten. Ga je onze tips toepassen en ben je benieuwd hoeveel je bespaart? Houd dan de stand van je watermeter bij in een waterspaarformulier. Controleer de meter bijvoorbeeld op elke eerste dag van de maand. Noteer de datum en de meterstand. Zo bereken je het dagelijkse waterverbruik van je gezin.

Op zoek naar meer besparingstips? Ontdek hier hoe je minder energie in huis verbruikt.

CRELAN HELPT JE GRAAG VERDER

Heb je plannen om te renoveren? Crelan zet je op weg. Heb je een woonkrediet nodig? Ontdek wat Crelan voor je kan doen!

Kom langs en praat erover met een van onze experten.

*Bron: Vlaamse Milieumaatschappij

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.