Bouwen en verbouwen in 2022: wat zijn de trends?

6 minuten leestijd

De voorbije jaren is onze kijk op wonen veranderd. Sinds de coronacrisis beseffen we hoe belangrijk ons huis (én onze tuin) is, ook als werk- of studeerplek. We ondervonden dat grond- of bouwstoffen importeren uit andere werelddelen minder evident wordt. En door de oorlog in Oekraïne denkt iedereen vandaag na over de stijgende energieprijzen. De wereld verandert. En wij? Wij veranderen mee: we gaan anders wonen, bouwen en verbouwen. Crelan sprak met Eric Guldemont en Bieke Gaelens van The Creative Company over dé trends van 2022.

Trend 1: thuiswerken

Het ziet ernaar uit dat telewerk een blijver is. Veel mensen plannen hun kantoorjob flexibel in: ze werken enkele dagen per week van thuis uit, en hebben dan nood aan een comfortabele en rustige werkplek. Een architect kan helpen bij het herbekijken van de ruimtes in huis.

“De vraag is: wat vind je belangrijk op je werkplek? Ontvang je thuis klanten? Of heb je vooral een ruimte nodig waar je in alle rust kan videocallen? En hoe doe je dat als de kinderen thuiskomen?” Dat wil niet zeggen dat elk gezin plots meerdere thuiskantoren moet voorzien, integendeel. “Een slaapkamer die tijdens de week niet gebruikt wordt omdat je kind op kot zit, kan met enkele slimme aanpassingen de ideale thuiswerkplek worden”, tipt Eric.

Toch een aparte ruimte nodig? Dan kan je kiezen voor een modulair kantoor in de tuin dat in het weekend een chillruimte wordt voor het gezin. Of een stille lees- of studeerplek in het groen.

Goed om te weten: In de meeste gemeenten mag je een bijgebouw in je tuin plaatsen van maximaal 40m2 met een kroonlijsthoogte van 3,5 meter. Let op: zonder bouwvergunning mag dit geen woonfunctie hebben. “Maar niets belet je bij je gemeente of bij de dienst stedenbouw te informeren wat er kan”, zegt Eric. “Zo ben je gerust dat je met alles in orde bent.”

Trend 2: de tuinbeleving met plukfruit, vuurschalen en wadi’s

Mensen met een tuin(tje), een terras of zelfs een piepklein koertje met enkele planten kijken over het algemeen positiever terug op de lockdown. Dat verklaart waarom er vandaag zoveel aandacht gaat naar de beleving van onze buitenruimte. De tuin is niet langer alleen een speelplek voor de kinderen. Bieke: “De tuin is meer dan ooit een plek om tot rust te komen in de natuur. Waar is er schaduw? Welke bloemen, planten en plukvruchten passen er in een klimaatvriendelijke tuin die ook vogels, bijen en vlinders aantrekt? Hoe houd je rekening met de seizoenen en met periodes van droogte?”

Er is niet opvallend meer vraag naar zwembaden, wat we wél zien is dat een wadi populair wordt als overloop van de hemelwaterput. Die mag je vandaag niet meer aansluiten op de riolering van de straat: overtollig regenwater moet infiltreren in de eigen tuin. En dan is een wadi of een bovengrondse infiltratie een goedkope én toffe manier. In je tuin voorzie je dan op een lager gelegen punt een ondiepe vijver van 30 cm. Met aangepaste planten creëer je zo een natuurlijke insijpeling van water én een natuurlijke omgeving voor planten en dieren. De dienst waterlopen van de provincie geeft advies bij het verlenen van omgevingsvergunningen: zij verplichten het behoud van groen en schenken veel aandacht aan biodiversiteit.

“Sinds corona wint ook de inrichting van het terras aan populariteit,” voegt Eric toe. Je kan er buiten vrienden ontmoeten. In elk seizoen.” Vuurschalen zijn populairder dan ooit om zelfs op frisse avonden langer buiten te zitten voor een onderonsje met vrienden of buren.

Trend 3: compact wonen versus modulair of ruimtelijk denken

“Met een klein budget wordt (ver)bouwen een uitdaging. Voor veel jongeren is leven belangrijker dan (groot) wonen. We horen steeds meer over tiny houses, slow cabines en natuurhuisjes. Tegelijk is er meer vraag naar samenwoonvormen zoals kangoeroewonen met inwonende (schoon)ouders op leeftijd. Of er wordt gekeken naar de opties voor co-housing. Alles evolueert en dat merken we in onze ontwerpen.”

Eric: “Stel jezelf de vraag: hoe groot wil ik wonen? Moet dat 400m2 zijn terwijl er met 250m2 ook veel kan? Hoe groter je huis, hoe meer budget en materiaal je nodig hebt. Wij leerden dat een woonkamer 8 op 5 ofwel 40 m2 moest zijn. Maar misschien is 7 op 4 ook goed. Het hangt ook af van wie er gaat wonen. Speelt de bewoner piano? Dan heb je wel een grotere ruimte nodig. Als architect moeten wij nóg meer vanuit onze klant gaan denken, en wij leren onze klant modulair denken.

Hoeveel badkamers en binnendeuren heb je écht nodig? Heb je voor 3 kinderen echt 3 slaapkamers nodig? Kan het niet één grote kamer zijn? Met schuifwanden kan je ook geborgenheid creëren. Je hebt niet voor alles een aparte ruimte nodig. De meeste mensen doen met de helft van hun huis helemaal niets. Is dat nog verantwoord? Er kruipt materiaal in, je moet het onderhouden, schoonmaken en verwarmen. Compact wonen is ruimtelijker denken. Wij zijn fan van combiruimtes. Het is boeiend om na te denken over andere belevingen van ruimtes. Vroeger zat iedereen op een stoeltje naast de voordeur, daarna was de tv lang dé centrale plek in de woonkamer. Veel mensen willen daar nu weer van weg.”

Bieke: “Hoe kleiner je woont, hoe meer budget er is voor een afwerking met edele of lokale materialen. De woonkwaliteit primeert over de woonkwantiteit. Dat vind ik heel belangrijk. Ik geef altijd de raad om eerst de schil in orde te maken: isoleer en zorg dat je eigen plekje comfortabel is en akoestisch in orde is. Zo kom je thuis echt tot rust. Vaak leggen mensen, ook jongeren, hun eisen heel hoog. Moet alles al van in het begin 100% ‘af’ zijn? Waarom is dat nodig? Wij hebben zelf heel lang in fasen aan ons huis gewerkt.”

Budgettip van Eric voor jonge (ver)bouwers:

“Maak je skills en vaardigheden eigen. Leer het van anderen, kijk desnoods op YouTube. Veel zelf doen, bespaart enorm veel geld. Je betaalt een vakman 40 euro per uur. Op een weekend kan je zo honderden euro’s uitsparen. Wij hebben dat doe-het-zelven aan onze kinderen meegegeven. Ik denk dat dat een mooi cadeau is.”

Trend 4: circulair bouwen en verbouwen

Circulair bouwen is een duurzame vorm van bouwen: er worden zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen gebruikt. Sommige grondstoffen zijn straks gewoon niet meer beschikbaar.

Eric: “Er wordt te veel weggegooid. Je kan ook iets afbreken en de materialen recupereren. Zo werken wij veel met natuursteen, een mooi en edel materiaal. Als je oude schouwen of vensterbanken afbreekt, zijn daar altijd natuursteentabletten bij. Vroeger ging dat allemaal de container op. Nu hergebruiken we die. We lijmen achteraf zelfs de reststukken samen. Daarvan maken we bijzettafels voor op het terras. Zo recupereren we 25% van de natuursteenplaten die anders in het containerpark belanden.” 

Trend 5: de thuisbatterij en energiezuinig bouwen en verbouwen

Iedereen ligt wakker van de stijgende energieprijzen. En het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap op komst is. Dit verplicht ons om kritisch te kijken naar hoe we met energie omgaan. Hernieuwbare energie is sowieso de toekomst, maar heeft het ook zin om in je huidige woning te switchen van gas of mazout naar een warmtepomp?

Eric: “Er is geen quick fix. In een nieuwbouw is een warmtepomp een evidente keuze. Voor bestaande woningen helpt elke aanpassing, maar sommige aanpassingen zijn waardevoller. Gelukkig stijgt met de energieprijzen ook de bewustwording: veel mensen zoeken niet alleen alternatieven voor de portemonnee, maar ook voor een betere wereld.”

Reken even mee (prijzen zijn exclusief btw):

Dit is een indicatie voor een bestaande 4-gevelwoning die 10 jaar geleden werd verbouwd. We vroegen een offerte voor zonnepanelen, een thuisbatterij, een laadpaal en een lucht/water-warmtepomp als aanvulling op de bestaande gasketel.

  • Zonnepanelen

            – 30 panelen: € 13.600 à 15.300 afhankelijk van het merk van de panelen

            – 20 panelen: € 9.800 à 11.800 afhankelijk van het merk van de panelen

  • Thuisbatterij: € 5.800 voor 10KW en € 7.900 voor 15KW
  • Laadpaal + aanpassingen aan de zekeringskast: € 3.000
  • Lucht/water-warmtepomp als ondersteuning voor de bestaande gasketel + aanpassingen aan het bestaande systeem met vloerverwarming (gelijkvloers) en radiatoren op de verdiepingen: € 10.000

“Energiemanagement in huis wordt steeds belangrijker, zeker nu het capaciteitstarief er op 1 juli aankomt en mensen hun verbruik zoveel mogelijk moeten spreiden. Zo wordt je nettarief voor 80% bepaald op basis van je piekverbruik: het gemiddelde vermogen van het kwartier waarin je het meest verbruikt op maandbasis.”

Bouwen en verbouwen? De tip van Crelan:

Is je woning nog niet (goed) geïsoleerd? Zolang dat niet gebeurd is, heeft een warmtepomp weinig zin. Wat wel rendeert zijn zonnepanelen om je elektriciteitskosten te drukken en je eigenverbruik te maximaliseren. Een thuisbatterij slaat opgewekte stroom op zodat je die later kan verbruiken. Hoe interessant zo’n thuisbatterij is, hangt af van je persoonlijke situatie. In 2022 voorziet de Vlaamse overheid nog een premie van maximaal 1.725 euro voor een thuisbatterij. Lees hier meer over de voor-en nadelen van een thuisbatterij.

Bouwen of verbouwen: wil je er graag eens over praten?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij adviseert je graag over de mogelijkheden voor je lening of hypothecair krediet. Kom gerust langs.

De huidige energieprijzen swingen de pan uit. Ben je op zoek naar tips om na het bouwen of verbouwen energie te besparen? We helpen je graag op weg!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.