Kan je als alleenstaande een woning kopen?

3 minuten leestijd

Je bent alleen en je kijkt uit naar een eigen stek. Je denkt aan een leuke vrijgezellenflat in de stad of een gezellig-huisje-met-plaats-voor-kippen. Hoe haalbaar is dat voor jou? Je bent niet de enige die zich deze vraag stelt. Zullen we samen je opties even overlopen?

Wie niet sterk is moet slim zijn

En dat geldt ook voor je (toekomstige) huis. Wil je de kans op een eigen stek vergroten? Dan is het een goed idee om deze tips in je achterhoofd te houden.

  • Investeer liever in een compacte en betaalbare flat dan in dat droomhuis dat vandaag wellicht te hoog gegrepen is. Binnen een paar jaar kan je situatie helemaal anders zijn.
  • Bespaar op je locatie: weet dat het stadscentrum duurder is dan de stadsrand en dat je buiten de stad soms echte koopjes kan doen.
  • Overweeg of cohousing iets voor jou is. Je kan je als single misschien kandidaat stellen voor zo’n samenwoonproject?
  • Vraag na of iemand van je familie bereid is om mee borg te staan bij de bank.
  • Check of je in aanmerking komt voor een sociale lening via het Vlaams Woningsfonds.

Is het een alleenstaande dan zoveel moeilijker om een woonlening te krijgen?

Alleenwonenden zijn goed voor liefst 34,7% van de huishoudens in België*.  Een klassiek gezin zijn, is  geen voorwaarde om een hypotheek af te sluiten. Maar de bank bekijkt wél je financiële draagkracht en berekent de risico’s. Wat zijn de voorwaarden?

Je kan (iets meer dan) een derde van je netto inkomen aan de afbetaling van je huis spenderen

Een huis neemt sowieso een serieuze hap uit je maandbudget. Maar hé, dat is met een huurwoning óók zo. Dus: kopen is zeker het overwegen waard. Hoeveel je maximum kan afbetalen, hangt ook af van je vaste lasten. En van eventuele andere financieringen zoals bijvoorbeeld een autolening. Onthoud dat veel alleenstaanden in de praktijk méér dan een derde van hun inkomen besteden aan de afbetaling van hun woonkrediet. Zonder een stabiel inkomen is dit meestal niet haalbaar.

> Voor je bank is een vast inkomen een belangrijke voorwaarde.

Je kan een deel van de aankoopprijs zelf financieren

Een deel van de aankoopprijs van je huis zélf betalen, is zeker in je voordeel. Doorgaans kan je tot 90% van de aankoopprijs lenen. De resterende 10% plus de aankoopkosten zijn voor jouw rekening.

> Als je ouders of familie hebt die jou hierbij kunnen helpen, kus dan beide handjes en count your blessings.

Je houdt nog een appeltje over voor de dorst

Het klinkt als een cliché en dat is het ook. Maar in clichés schuilt vaak veel waarheid. Want hoe aanlokkelijk het soms lijkt, het is niet de bedoeling dat ál je spaargeld naar de aankoop van je huis gaat.

> Een buffer houden voor een financiële tegenslag of onverwachte kosten blijft verstandig.

En nu concreet: hoeveel kan je als alleenstaande dan lenen bij Crelan?

Onze woonkredietsimulator berekent het bedrag dat je kan lenen, wat je daar maandelijks voor afbetaalt en hoelang. Go for it!

Je Crelan-agent verwacht je

Hij (of zij) beantwoordt al je vragen en geeft advies volgens jouw persoonlijke situatie. Graag tot binnenkort!

Je eigen droomhuis gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap: de renovatie! Weet jij welke renovatiewerken verplicht zijn en op welke premies je kan rekenen? Je leest het hier!

*Bron: Statbel, cijfers op 01/01/2019

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.