Koken kost geld: is gas of inductie het voordeligst?

3 minuten leestijd

Of het nu biefstuk, stoofpot of mosselen zijn, de Belgen koken graag. Wie bouwt of renoveert staat dan ook voor de moeilijke keuze tussen een gasfornuis of een inductiekookplaat. Zijn die eerste nog wel goedkoper nu de energieprijzen door het dak gaan? We maken de berekening panklaar voor jou.    

Koken? Vroeger was een gasfornuis de referentie, maar stilaan nemen inductieplaten de bovenhand in de keukens van zowel gelegenheidskoks als sterrenchefs. De technologie staat immers niet stil en naast een fraai design, bieden kookplaten op inductie meer functionaliteit.

Tot nu toe is inductie wel altijd duurder geweest in gebruik dan gas. Al is het nog maar de vraag of dat vandaag nog het geval is, nu de gasprijs hoge toppen scheert. Is de tijd eindelijk rijp om onze dagelijkse kost op een inductiekookplaat te bereiden? 

Over koken

Koken op gas is altijd goedkoper geweest. Om te beginnen kosten de toestellen minder, maar voor de consument kwam vooral de energiekost als prijsbreker uit de bus.

De gasfactuur in België blijft één van de laagste in Europa

Of dat nog steeds zo is, kunnen we te weten komen door het verbruik van de fornuizen te koppelen aan de actuele energieprijzen. En inductieplaat en een gaspit leveren beide hetzelfde vermogen: gemiddeld 2 kWu. Anders gezegd: wil je één uur lang op volle kracht een pan met water aan de kook houden, dan vergt dat 2 kilowatt vermogen. Al schuilt er een addertje onder het gras: een inductieplaat is efficiënter en verliest slechts 10% warmte, terwijl dat energieverlies bij een gasvuur tot wel 40% oploopt.  

Goedkoop gas

De energieprijzen dan. Die halen we uit het laatste rapport van de energieregulator Creg (2e semester 2021), toen elektriciteit 0,33 euro per kWu kostte en gas 0,09 euro per kWu (omgerekend uit m3). Inderdaad, gas is zomaar eventjes 72% goedkoper!

Laat de jongste mediaberichten je dus niet op het verkeerde been zetten, België blijft één van de landen in Europa met de voordeligste gasprijs – wat niet hetzelfde is als goedkoop, natuurlijk. Voor elektriciteit geldt net het omgekeerde. Daarvoor ben je beter af in het buitenland. Ook de huidige energiecrisis verandert daar niets aan.

Een inductieplaat zet warmte efficiënter om dan een gaspit

Wat doet dat nu met onze fornuizen? Na één week zal die dagelijkse pan water uit ons voorbeeld 1,6 euro kosten op een gasfornuis. Voor inductieplaten ligt die berekening iets moeilijker: als je snel rekent kom je uit op 4,6 euro, maar dan moet je nog in rekening brengen dat ze energie efficiënter omzetten in warmte. Een pan water aan het borrelen brengen, kost de helft minder vermogen. Dat doet de prijs voor koken op elektriciteit in bovenstaand voorbeeld terugvallen tot 2,3 euro.

Koken op gas (1,6 euro) is dus nog altijd fiks goedkoper dan inductie (2,3 euro). Tenzij…   

Koken op zonne-energie

…er op het dak van je huis zonnepanelen liggen. Met gratis zelfopgewekte stroom is het zelfs aan te raden een inductieplaat te installeren, want dan helpt de tijd die je achter de potten spendeert de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten.

En er is nog een argument dat in het voordeel van inductie pleit. Bouwen of verbouwen is een langetermijnproject en we weten nu al dat elektriciteit in de toekomst het voordeel zal halen op een fossiele brandstof als gas. Er komt dus nog een keerpunt aan. Of anders gezegd: kiezen voor een elektrische kookplaat, lijkt dus een betere wissel op de toekomst.

Daarnaast liggen er nog andere overwegingen. Inductieplaten zijn vaak mooier in een modern interieur, ze zijn onderhoudsvriendelijker, verwarmen steeds sneller, pakken uit met handige snufjes zoals constante temperatuurcontrole, koelen onmiddellijk af als je de pan van het vuur haalt en werken veiliger want er is geen open vlam.

Allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe keuken kiest. Sta je trouwens op het punt om je keuken te verbouwen? Dan mag je deze verbouwtips alvast niet missen!     

Heb jij bouw- of verbouwplannen? Weet dat je bij Crelan op tarieven kan rekenen die alvast niet de pan uit swingen. Klik hier voor meer info over onze eco-energiefinanciering en renovatieleningen. Of loop eens langs bij de dichtstbijzijnde agent.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.