Registratierechten: waarom je in Vlaanderen voor je eerste eigen woning 3% betaalt en soms maar 1%

3 minuten leestijd

Vastgoed is duur. Verbouwen is duur. Dat is absoluut waar. Maar af en toe neemt de overheid een beslissing waardoor je eerste appartement of dat droomhuisje in het groen tóch haalbaar wordt. Zoals verlaagde registratierechten op je eerste eigendom waar je zelf in gaat wonen. Standaard betaal je hiervoor sinds 1 januari 2022 nog maar 3% in plaats van 6% registratierechten. En als je je engageert om een verouderd pand  aanzienlijk energiezuiniger te maken, zijn de registratierechten vandaag legendarisch laag: 1%. De moeite? Je leest het hier.

Registratierechten. Wat zijn dat?

Als je een bouwgrond of een pand koopt, betaal je bovenop de aankoopprijs registratierechten aka verkooprechten of schrijfgeld. Met andere woorden: registratierechten zijn een belasting die de Staat heft bij de registratie van een notariële akte. Meestal is dat een aanzienlijke som: je betaalt immers een percentage van de aankoopprijs.

Hoeveel betaal je dan echt?

Standaard betaal je in Vlaanderen 12% registratierechten op vastgoed. Een flink bedrag dus. Meestal word je aan dit tarief belast bij de aankoop van een tweede (of derde) woning, een opbrengsteigendom of een bedrijfspand.

Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen.

Voor je enige eigen woning geniet je van een verlaagd tarief

Tot eind 2019 betaalde je voor een eerste woning nog 7% registratierechten. Op 1 januari 2020 was dat 6% en sinds 1 januari 2022 is dat 3%. Voorwaarde: je gaat zelf binnen de 3 jaar na aankoop in je eigendom wonen. Op die manier wil de Vlaamse regering de aankoop van je gezinswoning enigszins betaalbaar houden.

Wil je die woning ook energiezuinig maken?

Dan geldt een nog lager registratierecht: je betaalt maar 1% registratierechtenals je de woning ingrijpend energetisch renoveert. Interessant dus. Zeker nu de stijgende energieprijzen én het klimaat zo goed als ieder van ons wakker houden, is het niet verkeerd om je eerste huis zo snel mogelijk (bijna) energieneutraal te maken.

Toegegeven, het vraagt een extra investering – reken al gauw op zo’n 30.000 euro, maar dankzij je verminderde registratierechten in combinatie met andere voordelen en premies is het zeker het overwegen waard. Het grootste voordeel is dat je straks in je nieuwe huis een pak minder energiekosten hebt. En dat voel je óók in je portemonnee.

Goed om te weten:

Je betaalt maar 6% btw in plaats van 21% als je zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp plaatst. Dit geldt sowieso voor woningen ouder dan 10 jaar, maar tot 31 december 2023 profiteer je er óók van voor woningen van minder dan 10 jaar. En dus ook voor een nieuw huis dat je bouwt op het terrein van een verouderd bestaand pand dat afgebroken werd. Je leest er meer over in dit artikel.

Extra korting op de registratierechten voor een ‘bescheiden’ woning

Als de aankoopprijs van je gezinswoning minder dan 220.000 euro bedraagt of 240.000 euro in Vlaamse kernsteden en de Brusselse rand, geniet je naast het verlaagd tarief een rechtenvermindering van 2.800 euro (bij 3% registratierechten) of 960 euro (bij 1% registratierechten).

Stel: je wil je appartement vóór begin 2024 vervangen door een grotere gezinswoning

Heb je als starter of als koppel een eerste huisje of een appartement gekocht en kijk je stilaan uit naar een grotere gezinswoning? Dan loont het zeker om samen met je Crelan-bankagent te bekijken wat financieel je interessantste optie is. En dat is niet altijd het verlaagde tarief van 3% registratierechten. Onder bepaalde voorwaarden mag je immers je eerder betaalde registratierechten tot maximum 13.000 euro aftrekken van de registratierechten voor je nieuwe woning. Deze optie van ‘meeneembaarheid’ verdwijnt op 1 januari 2024, maar snelle beslissers kunnen er eventueel nog hun voordeel mee doen. Je leest er meer over op de website van de Vlaamse overheid.

Op zoek naar een interessant woonkrediet voor je eerste eigen woning?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij adviseert je graag over de mogelijkheden voor je lening of hypothecair krediet. Kom gerust langs.

Als je in je pas gekochte woning nu een nieuwe badkamer of keuken wil, hoe zit het dan met de btw? Betaal je 21 of 6%? Ontdek het hier!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.