Overweegt u om een occasie te kopen? Volg deze checklist en vermijd onaangename verrassingen.
Neem de tijd om uzelf te verdiepen in de tweedehandsautomarkt, zodat u een volledig en realistisch beeld heeft van de huidige normen en vraagprijzen. Vergelijk aanbiedingen met het oog op de komende jaren. Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel dieselwagens tegen een scherpe prijs te krijgen. Dit heeft alles te maken met de opkomst van de lageemissiezones en van de strengere normen qua CO²-uitstoot. Denk dus goed na over wat u zoekt, in functie van uw woonplaats en uw verplaatsingen.
De advertentie zelf is al een eerste teken aan de wand. Bestudeer eerst en vooral de foto’s in de advertentie: als de auto daarop al vuil en twijfelachtig lijkt, let dan extra goed op. Of lijkt de aanbieding te goed om waar te zijn? Dan is die dat waarschijnlijk ook. Daarom legt u aanbiedingen beter eens voor aan kennissen die thuis zijn in de autowereld.
Gaat u de wagen bezichtigen? Misschien bent u niet helemaal zeker hoe u een auto moet beoordelen, maar hebt u een vriend of familielid die daar wel mee vertrouwd is. Dan nodigt u die beter uit op autojacht. Ook als u zelf genoeg verstand hebt van auto’s, is het een goed idee om een extra paar kritische ogen mee te nemen. Twee meningen zijn altijd beter dan één.
Als u bij de verkoper aankomt, controleert u altijd eerst de papieren van de wagen.
Vóór een auto verkocht wordt, moet die eerst naar de autokeuring voor tweedehandsverkoop. Daar geven ze een attest met de resultaten van de keuring, een Car-Pass en een nieuw inschrijvingsbewijs. Deze documenten mogen niet ouder zijn dan 2 maanden. Dankzij de Car-Pass heeft u meer zekerheid over de werkelijke kilometerstand van een auto. Kijk ook het onderhoudsboekje in. Daarin ziet u meteen of de verkoper zorg heeft gedragen voor de wagen en of alle geplande onderhoudsbeurten correct werden uitgevoerd.
Op de website van de FOD Mobiliteit vindt u een volledig overzicht van alle documenten die nodig zijn bij een tweedehands (ver)koop.
Op het internet vindt u ongetwijfeld veel over de marktwaarde, de zwakke plekken en de frequente gebreken van het specifieke model, evenals de professionele besprekingen van het model ten tijde van de lancering.
Probeer te achterhalen wie de verkoper is, waarom die de wagen verkoopt en hoe die voor de auto gezorgd heeft. De rijstijl en goede verzorging hebben immers een grote impact op de staat en levensduur van een wagen.
Ook een prachtige, glimmende wagen kan gebreken vertonen. Controleer daarom altijd minstens de volgende zaken:
Doe altijd een ritje met de wagen. Om een betrouwbaar beeld te krijgen moet u er minstens 20 minuten mee rijden. Wees onderweg opmerkzaam voor de volgende mankementen:
Een professionele verkoper moet minstens 1 jaar garantie geven. Vraag een professional zeker hoe het precies zit met die garantie, welke kosten daar wel onder vallen en welke niet en wat voor garantiebewijs u krijgt. Indien u twijfelt over bepaalde aspecten van de wagen, kunt u er ook voor kiezen om niet over de prijs, maar over de garantieperiode te onderhandelen.
Wist u dat u bij Crelan kunt lenen voor de aankoop van een tweedehandsauto?