Een tweedehandsauto kopen: waarop moet u letten?

Overweegt u om een occasie te kopen? Volg deze checklist en vermijd onaangename verrassingen.

Tip 1: Neem uw tijd en kijk vooruit

Neem de tijd om uzelf te verdiepen in de tweedehandsautomarkt, zodat u een volledig en realistisch beeld heeft van de huidige normen en vraagprijzen. Vergelijk aanbiedingen met het oog op de komende jaren. Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel dieselwagens tegen een scherpe prijs te krijgen. Dit heeft alles te maken met de opkomst van de lageemissiezones en van de strengere normen qua CO²-uitstoot. Denk dus goed na over wat u zoekt, in functie van uw woonplaats en uw verplaatsingen.

Tip 2: Neem elke advertentie onder de loep

De advertentie zelf is al een eerste teken aan de wand. Bestudeer eerst en vooral de foto’s in de advertentie: als de auto daarop al vuil en twijfelachtig lijkt, let dan extra goed op. Of lijkt de aanbieding te goed om waar te zijn? Dan is die dat waarschijnlijk ook. Daarom legt u aanbiedingen beter eens voor aan kennissen die thuis zijn in de autowereld.

Tip 3: Breng een ervaren autokenner mee

Gaat u de wagen bezichtigen? Misschien bent u niet helemaal zeker hoe u een auto moet beoordelen, maar hebt u een vriend of familielid die daar wel mee vertrouwd is. Dan nodigt u die beter uit op autojacht. Ook als u zelf genoeg verstand hebt van auto’s, is het een goed idee om een extra paar kritische ogen mee te nemen. Twee meningen zijn altijd beter dan één.

Tip 4: Bestudeer de Car-Pass, de boorddocumenten en het onderhoudsboekje

Als u bij de verkoper aankomt, controleert u altijd eerst de papieren van de wagen.

Vóór een auto verkocht wordt, moet die eerst naar de autokeuring voor tweedehandsverkoop. Daar geven ze een attest met de resultaten van de keuring, een Car-Pass en een nieuw inschrijvingsbewijs. Deze documenten mogen niet ouder zijn dan 2 maanden. Dankzij de Car-Pass heeft u meer zekerheid over de werkelijke kilometerstand van een auto. Kijk ook het onderhoudsboekje in. Daarin ziet u meteen of de verkoper zorg heeft gedragen voor de wagen en of alle geplande onderhoudsbeurten correct werden uitgevoerd.

Op de website van de FOD Mobiliteit vindt u een volledig overzicht van alle documenten die nodig zijn bij een tweedehands (ver)koop.

Tip 5: Droomwagen gevonden? Research ‘m goed

Op het internet vindt u ongetwijfeld veel over de marktwaarde, de zwakke plekken en de frequente gebreken van het specifieke model, evenals de professionele besprekingen van het model ten tijde van de lancering.

Tip 6: stel ongegeneerd vragen

Probeer te achterhalen wie de verkoper is, waarom die de wagen verkoopt en hoe die voor de auto gezorgd heeft. De rijstijl en goede verzorging hebben immers een grote impact op de staat en levensduur van een wagen.

Tip 7: Gebruik AL uw zintuigen, niet enkel uw ogen

Ook een prachtige, glimmende wagen kan gebreken vertonen. Controleer daarom altijd minstens de volgende zaken:

 • Is de motorkap niet meer koud? Als die warm is, heeft de verkoper de auto al gestart voor uw komst en dat kan wijzen op een probleem met de motor of de batterij. Koud starten in uw bijzijn is altijd beter om eventuele mankementen bloot te leggen.
 • Open de motorkap: is de motor abnormaal proper? Let op of er geen bedrading stuk is en of er sporen van brand, roest en lekken zijn.
 • Start de motor: bespeurt u ongewone geluiden of witte, blauwe of zwarte rook? Blijf letten op het geluid terwijl de motor stationair draait. Dat moet constant zijn zonder haperingen.
 • Zijn er roestplekken onder de vloerbekleding, in de koffer, op de uitlaat of in de wielkassen?
 • Zijn er sporen van vocht of ruikt u vochtigheid, brandstof of een duffe geur? Meestal verraadt de geur aan boord heel wat.
 • Zijn er opvallende verschillen in de breedte van de naden?
 • Zijn er opmerkelijke kleurverschillen in de lak van het koetswerk?
 • Gaan alle ramen en deuren nog open en dicht zoals het hoort?
 • Zijn de pedalen al aan het verslijten?
 • Zijn de wielkasten, de remmen en de banden in goede staat? Verschillende banden mag, maar per as moeten het wel dezelfde zijn (zelfde merk en type). Kijk ook of er een reservewiel aanwezig is. Dat moet in goede staat én opgepompt zijn.
 • Test alle knopjes en functies aan boord even: werken ze allemaal?

Tip 8: Doe een testrit

Doe altijd een ritje met de wagen. Om een betrouwbaar beeld te krijgen moet u er minstens 20 minuten mee rijden. Wees onderweg opmerkzaam voor de volgende mankementen:

 • Vertrekt de auto met schokken en stoten? Schok-, vibratie- of parasietgeluiden zijn uit den boze.
 • Is het geluid van de motor onregelmatig en maakt de wagen bizarre geluiden? Probeer in te schatten of de motor nog over zijn volledige potentieel beschikt.
 • Verloopt het schakelen naar andere versnellingen moeizaam? Start in tweede versnelling met de handrem op. Zo komt u te weten of de koppeling nog lang mee zal gaan. Als de wagen niet stilvalt, is die niet meer te betrouwen.
 • Werken sommige lichten, richtingaanwijzers en ruitenwissers niet meer? Hou ook de watertemperatuur en de controlelampjes in het oog.
 • Wijkt de auto uit naar een bepaalde kant? Ga de wegligging na en kijk of de auto niet van zijn lijn afwijkt als het de bedoeling is rechtdoor te rijden. Dat kan bijvoorbeeld aan een verschil in bandenspanning liggen, maar ook aan ergere kwaaltjes. Het stuur mag niet trillen en de remmen moeten onmiddellijk in werking treden wanneer u het pedaal bedient.
 • Rij ook eens traag over een kasseiweg, trek vlot op aan verkeerslichten en ga ook eens hard in de remmen. Zwarte rook? Het spreekt voor zich dat dat een slecht teken is.

Tip 9: Vergeet uw garantieperiode niet

Een professionele verkoper moet minstens 1 jaar garantie geven. Vraag een professional zeker hoe het precies zit met die garantie, welke kosten daar wel onder vallen en welke niet en wat voor garantiebewijs u krijgt. Indien u twijfelt over bepaalde aspecten van de wagen, kunt u er ook voor kiezen om niet over de prijs, maar over de garantieperiode te onderhandelen.

Wist u dat u bij Crelan kunt lenen voor de aankoop van een tweedehandsauto?

Simuleer uw autolening

Advies nodig?

Wilt u graag advies over de financiering of verzekering van uw toekomstige droomauto? Uw Crelan-agent helpt u graag verder.