Fileleed vermijden? Ga met de motor rijden!

Ook stiekem jaloers wanneer motorrijders u inhalen als u staat aan te schuiven in de file? Misschien is het ook iets voor u. U omzeilt niet alleen het verkeersleed. Motorrijden is ook ontspannend. U hebt meer bewegingsvrijheid, waardoor u nieuwe routes kunt ontdekken. En het is ook goedkoper dan autorijden. We lijsten de kosten even voor u op.

Welk rijbewijs nodig?

Hebt u een rijbewijs B van voor 1989? Dan mag u een motor besturen. Niet het geval? Dan hebt u een specifiek motorbewijs nodig. Een rijbewijs AM is geschikt voor snorfietsen, brommers, scooters en brommobielen. Rijbewijs A1 geldt voor een motor of scooter van max. 125 cm3 en een max. vermogen van 15 pk. Met een rijbewijs A2 kunt u de weg op met een motor van max. 47 pk. Rijbewijs A op zak? Dan zit u aan het stuur van om het even welke motor.

Een rijbewijs A2 of A kunt u behalen vanaf 805 euro.

Nieuw of tweedehands?

Wellicht kunt u op het wereldwijde web of een louche automarkt wel een motorfiets op de kop tikken voor een habbekrats. Maar of die dan ook veilig is, betwijfelen we. Voor een nieuwe, volwaardige motorfiets (boven 500 cc) geeft u al gauw 6 000 euro uit. Tweedehands gaat u veilig de baan op vanaf 1 500 euro.

Neem uw voorzorgen

Als u met de motor rijdt, bent u verplicht om uzelf te beschermen tegen een mogelijke valpartij. We sommen even op wat u zeker nodig hebt.

  • Een helm: een veilig exemplaar vindt u vanaf 150 euro.
  • Handschoenen: koopt u vanaf 20 euro.
  • Laarzen: kies voor schoenen of laarzen die de enkels bedekken: die vindt u al vanaf 30 euro.
  • U bent verplicht om een lange broek en een bovenstuk met lange mouwen te dragen, maar hierover zijn geen specifieke vereisten.

Het totaalplaatje van uw motoroutfit komt neer op 200 euro.

En niet te vergeten …

Jaarlijks betaalt u rijtaks van 57,02 euro.

Elke eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig betaalt ook eenmalig de belasting op inverkeerstelling (BIV) vanaf de ingebruikname van een voertuig op de openbare weg. Deze belasting hangt af van de leeftijd en het vermogen van uw voertuig en kan oplopen tot meer dan 2 000 euro.

Daarnaast hebt u ook nog een verplicht een verzekering nodig. Deze som hangt sterk af van het model en uw persoon. U mag minimum rekenen op 200 euro.

Tel daarbij ook de onderhoudskosten op: een jaarlijks onderhoud van 150 euro, een paar nieuwe banden vanaf 200 euro en in functie van uw kilometers nog extra kosten voor het vervangen van uw kettingset …

Fiscaal interessant

Ontmoedigd door de extra kosten? Het voordeel is dat u al deze kosten kunt inbrengen in uw belastingaangifte, waardoor u heel wat recupereert. Een berekening van die aftrekposten is wel afhankelijk van uw beroep en uw gezinssituatie.

Voorbeeld: Hoeveel trekt u als werknemer terug voor de aankoop van een motorfiets?

  • 29,35 % op de eerste schijf van € 5.760
  • 10,5 % op de schijf van € 5.760 tot € 11.380
  • 8 % op de schijf van € 11.380 tot € 19.390
  • 3 % op de schijf boven € 19.390

Helemaal overtuigd, maar te weinig budget voor een eigen motor? Bij Crelan kunt u terecht voor een lening op afbetaling. Een nieuwe motor kunt u bij Crelan financieren aan het tarief van een nieuwe autolening.