Op welke premies heb ik recht bij een renovatie?

Wilt u investeren in de energiezuinigheid van uw woning? Dan steekt de overheid een handje toe via premies en belastingvoordelen. Dit zijn de belangrijkste.

Premies renovatie

In Vlaanderen

Energiepremies

Via de netbeheerder Fluvius zijn er diverse premies te krijgen voor energiebesparende renovaties in woningen. Er zijn premies voor de isolatie van dak, muren en vloeren, voor het plaatsen van dubbele beglazing en voor de installatie van een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler. Als u minstens drie werken combineert uit een pakket van zeven, krijgt u bovenop de normale premies nog een totaalrenovatiebonus. Die neemt toe naarmate u meer werken combineert.

De Vlaamse renovatiepremie

Eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen die hun gezinswoning renoveren, kunnen voor diverse categorieën van werken een Vlaamse renovatiepremie aanvragen. De premie bedraagt 20 % of 30 % van de kostprijs van de werken en is geplafonneerd op 10.000 euro. Om hiervan te kunnen genieten, mag u geen andere eigendommen hebben en moet de woning moet minstens 30 jaar oud zijn.

Vrijstelling van onroerende voorheffing

Dient u een bouwaanvraag in voor een ingrijpende energetische renovatie dan krijgt u vanaf een E-peil van maximum E-60 (of lager) gedurende 5 jaar een vrijstelling van de onroerende voorheffing.

Lagere registratierechten bij aankoop

Bij aankoop van een woning zijn registratierechten verschuldigd. Voert u binnen de 5 jaar na de aankoop van uw gezinswoning een grondige energetische renovatie uit dan komt u in het Vlaamse gewest in aanmerking voor een verlaagd tarief. U betaalt dan slechts 5 % (ipv 6 %).

Tip: op premiezoeker.be kunt u op basis van de postcode van uw gemeente een overzicht opvragen van de premies en voordelen waarvoor u in aanmerking komt.

In Brussel

Energiepremies

Energetische renovaties die uitgevoerd worden in het Brussels Hoofdstedelijk gewest  kunnen genieten van de energiepremies van Leefmilieu Brussel. De aanvraag kan ingediend worden door een particulier, een collectieve voorziening, een mede-eigendom, een huurder,… Gemiddeld wordt 20 % terugbetaald van de kosten van uw factuur die in aanmerking komen. Uw aanvraag kan ingediend worden tot 12 maanden na ontvangst van de slotfactuur van de werken. Het aanvraagformulier vindt u op de website van Leefmilieu Brussel.

De Brusselse renovatiepremies

Sommige renovatiewerken komen in aanmerking voor de Brussels renovatiepremie. Die moet aangevraagd worden voor het begin van de werken. Het totaalbedrag van de renovatie- en energiepremies mag niet groter zijn dan 90 % van de kostprijs van de investeringen die in aanmerking komen. Meer info op www.huisvesting.irisnet.be.

Gemeentelijke premies

Veel Brusselse gemeentes kennen premies toe voor energiebesparende investeringen. Controleer bij uw gemeentebestuur welke technische en administratieve voorwaarden hiervoor van toepassing zijn.

De Brusselse groene lening

Voert u werken uit die in aanmerking komen voor de energiepremies? Dan kunt u mogelijk ook een Brusselse groene lening afsluiten. De financiering kan oplopen tot 25.000 euro en heeft een rentevoet tussen 0 en 2 %. Meer info vindt u op de website van Homegrade.Brussels.

Maak een simulatie

Met de online simulator “lening op afbetaling” berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.