Een woning kopen? 10 dingen waarop je moet letten

4 minuten leestijd

Ben je van plan om voor het eerst een eigen huis of appartement te kopen? Spannend! Een eigen woning kopen wordt misschien wel de belangrijkste aankoop die je ooit zal doen en daar hoort wat advies bij. Van het juiste bod tot de juiste lening: met onderstaande tips ben je klaar om je droomhuis binnen te halen!

1. Check het EPC

De verkoper moet een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Het EPC geeft elke woning een energielabel. Net zoals je koelkast en je wasmachine. Zo krijg je als kandidaat-koper een beeld van de energieprestaties, de te verwachten energiekosten en de renovaties die eventueel nodig zijn om de woning energiezuinig(er) te maken. Ontdek meer in dit artikel.

2. En de Mobiscore

Hoe makkelijk geraak je met de fiets of te voet op school, in de opvang, in winkels, aan haltes (bus, tram, trein) in het ziekenhuis, het zwembad of de bibliotheek? De Mobiscore geeft het aan. Zeker interessant dus als je op zoek bent naar een woning in een bepaalde buurt én als je de impact van je mobiliteit wil verkleinen. Hoe hoger de Mobiscore op een schaal van 0 tot 10, hoe beperkter de mobiliteits- en milieu-impact van woningen in deze buurt.

3. Een woning kopen? Let op verborgen gebreken

Een woning kopen met vochtproblemen? Gebreken vallen beter op bij daglicht, dus ga de woning liefst overdag bekijken. Vochtproblemen komen helaas geregeld voor, vooral bij oude woningen: vaak zijn ze nog gebouwd zonder waterkering. Opstijgend vocht herken je vooral aan de onderkant van de muren: daar vormen zich dan lelijke plekken — al zullen sommige verkopers die proberen te verbergen. Wil je op zeker spelen? Dan ga je best vóór de ondertekening langs met specialist.

4. Ga meer dan één keer kijken

Bij een droomhuis kan het liefde op het eerste zicht zijn. Toch doe je er goed aan om niet te hard van stapel te lopen. Een tweede bezoek – op een totaal ander moment – is altijd een goed idee. Misschien ligt het huis langs een drukke baan, en klinkt een bezoekje tijdens de spitsuren al veel minder als muziek in de oren. Vergeet niet dat wanneer je een woning wil kopen, de omgevingsfactoren ook belangrijk zijn.

5. Breng een weldoordacht bod uit

Wil je een bod uitbrengen? Dan moet je bepalen hoe hoog dat mag zijn. Ga zeker eens kijken op immosites wat de gangbare prijzen zijn voor woningen met een vergelijkbare (grond)oppervlakte. Verder is het belangrijk om nog enkele andere zaken mee te nemen. Is er een renovatie nodig? Zijn de energieprestaties niet top? Het kan de prijs drukken. Je bod mag dan gerust 10 tot 15% onder de vraagprijs liggen.

6. Vergeet de extra kosten niet

Zo zijn er de registratierechten: in Vlaanderen is dat standaard 10%, maar vaak 6% als het om je eerste en enige gezinswoning gaat. Daar komen nog het ereloon van de notaris, de aktekosten (tussen de 800 en 1.100 euro), de hypotheekkosten, btw en inschrijfkosten (240 euro) bij. Voor een woning van 200.000 euro komt er al snel zo’n 15.000 euro aan kosten bij.

7. Doe voordeel met kortingen en premies

Als je een ‘bescheiden woning’ (tot 200.000 euro in Vlaanderen en tot 220.000 euro in Brussel) koopt, geniet je van vrijstelling op de registratierechten voor de eerste schijf van 80.000 euro. Concreet komt dat neer op een korting van 5.600 euro. Misschien heb je ook wel recht op een premie bij aankoop of renovatie. Dat check je voor Vlaanderen op premiezoeker.be, voor Brussel op woneninbrussel.be en voor Wallonië op energie.wallonie.be. Of lees dit artikel.

8. Denk goed na over vast of variabel

Bij het afsluiten van een woonlening moet je kiezen voor een vaste of variabele rentevoet. Met een vaste rente ga je voor zekerheid: je betaalt gedurende de hele looptijd van je krediet hetzelfde bedrag aan interesten. Een variabele rente is meestal goedkoper bij de start, wat je de eerste jaren meer financiële ademruimte geeft. Op de aanpassingsdatum volgt echter een daling of stijging van de rentevoet, afhankelijk van de dan geldende indexen. Staat de rente laag? Dan kan een vaste rentevoet interessanter zijn. Zo is de laatste jaren het voordeel van een variabele versus een vaste rente kleiner geworden.

Twijfel je? Je Crelan-agent weet raad.

9. Een woning kopen? Sluit de juiste verzekeringen af

Het is aanbevolen om een brandverzekering af te sluiten. Crelan biedt je samen met AXA een woonverzekering voor eigenaars aan die je beschermt tegen:

  • brand
  • water- of elektriciteitsschade
  • glasbreuk en vandalisme
  • elektrische schade aan huishoudtoestellen en multimedia
  • gevolgen van elektriciteitspannes

Andere niet-verplichte, maar wel interessante verzekeringen zijn de rechtsbijstand woning  (voor een geschil bij schade aan je woning) en de BA Familiale verzekering (beschermt je tegen de financiële gevolgen bij onvoorziene pech).

10. Denk aan de veiligheid

Eens je je droomhuis gevonden en gekocht hebt, doe je er natuurlijk alles aan om het zo goed mogelijk te beschermen. Rookmelders plaatsen is verplicht, maar daarnaast doe je er ook goed aan om CO-melders te plaatsen, om gevaarlijke situaties te voorkomen. En een laatste tip: een alarm (of een leuke hond) zorgt voor een gevoel van veiligheid.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.