SOS energie: zo bespaar je op verwarming, warm water en verlichting

4 minuten leestijd

De energiecrisis treft ons allemaal. Logisch dus dat we met z'n allen manieren zoeken om ons verbruik én onze factuur (enigszins) onder controle te houden. In 2021* ging voor een doorsnee gezin 60% van de energie naar verwarming, 15% naar warm water en 6% naar verlichting.

* Bron: vlaanderen.be en Fluvius. De cijfers gelden voor een doorsnee gezin: 4 personen in een rijhuis.

Nu je weet dat dit de grootste energieverslinders zijn, weet je óók waar de grootste besparing in schuilt: verwarming, warm water en verlichting. Benieuwd hoe je jouw verbruik omlaag krijgt? Op lange termijn is je huis grondig renoveren en isoleren de slimste oplossing. En op korte termijn? Begin met deze tips: elke kWh telt.

Energieverslinder 1:
60% van je energie gaat naar verwarming

Kortetermijntips voor je cv op gas of mazout

  • De thermostaat 1 graad lager zetten, is goed voor 7% minder verbruik
    De ideale binnentemperatuur? De meeste mensen zullen 21°C antwoorden. Maar als jij je thermostaat nstelt op 20°C of zelfs op 19°C, bespaar je minstens 7%.
  • Een goede dag- en nachtregeling van je thermostaat? Dat is 10% minder verbruik
    Dagtemperatuur: kies voor een constante temperatuur van 19 à 20°C.
    Nachttemperatuur: de ideale nachttemperatuur is 15° à 16°C.
    Lang(er) afwezig? Dan kan de verwarming gerust lager. Goed om te weten: blijft de temperatuur onder de 10°C is de kans op schimmel en condensatie groter, zeker in slecht geventileerde ruimtes.
  • Je verwarmingsketel laten onderhouden, bespaart 5% verwarmingskosten
    Centrale verwarming? Laat je gasketel 2-jaarlijks, en je mazoutketel elk jaar nakijken door een erkend technicus. Dat is wettelijk verplicht én een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel rendeert beter en verbruikt minder.
    Tip: laat de toevoertemperatuur van je ketel op 60°C instellen (of 50°C als je woning goed geïsoleerd is) en de terugstroomtemperatuur op 40°C. Zo verbruik je tot 6% minder.
    Zorgt je cv-ketel ook voor warm water? Met de ecostand voor water bespaart je 1% energie.
  • Hou je radiatoren (stof)vrij en voorzie radiatorfolie
    Radiatoren waar iets opligt (bv. natte handdoeken), radiatoren waar stof tussenzit en radiatoren waar meubels voorstaan, verwarmen minder efficiënt. Staan je radiatoren tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur? Plaats er radiatorfolie achter. Met 3m2 folie bespaar je al 2% op je verwarmingskosten.

Energieverslinder 2:
15% van je energie gaat naar warm water

Kortetermijntips voor je waterverbruik

  • Minder warm water gebruiken, is minder energie verbruiken
    Een warm bad? Za-lig. Maar toch een kleine reminder dat in een vol bad al gauw 120 liter water gaat. 5 minuten douchen onder een spaardouchekop verbruikt 35 liter, onder een gewone douchekop is dat al 60 liter en onder een regendouche wel tot 125 liter.
    Een was draaien? Je kleren wassen op 30°C in plaats van op 40°C kost de helft minder op je energiefactuur. En wat als je toch op 40 of op 60 graden moet wassen? Schakel dan de ecostand van je wasmachine in.
  • Voor wie durft: koud douchen gééft energie
    De koude trotseren is een nieuwe hype. Máár: het is intussen ook wetenschappelijk bewezen dat koudetherapie wel wat voordelen heeft. We moeten niet met z'n allen zoals Wim Hof (the Iceman) in een ijsbad gaan zitten, maar een koude douche van 1 tot 5 minuten lukt je misschien wel? Je reactie op de koude verhoogt de adrenaline en dopamine in je bloed en in je brein spectaculair. Het resultaat? Je bent alerter, je focus verbetert, je weerstand verbetert én je kan beter tegen de kou. Wim-wim euh... win-win toch?
  • Renoveer de kranen in je badkamer
    Een kraan met pauzefunctie, een touchknop of een slim design bespaart tot 40% minder water én energie. De debietbegrenzer in thermostatische kranen garandeert zelfs 50% minder verbruik.

Meer tips om minder (warm) water te verbruiken? Lees ook dit artikel

Energieverslinder 3:
6% van je energie gaat naar verlichting

Kortetermijntips voor je verlichting

  • Vervang je oude lampen door ledlampen: ze verbruiken 85% minder
    Veel mensen blijken het nog niet te weten: gloeilampen en halogeenspots verslinden heel wat kWh. Tijd om daar definitief afscheid van te nemen dus. Ledlampen zijn een energiezuinig en duurzaam alternatief. Zo verbruik je tot 85% minder én ze gaan 25 tot 50 keer langer mee.
  • Oh, en bespaar deze winter niet op gezelligheid en kerstlichtjes
    Ben jij ook zo'n fan van sfeer- en kerstverlichting op lange winteravonden? Geen zorgen. De kost van die gezelligheid is verwaarloosbaar. Met zuinige ledlampjes blijft je kerstboom én je huis in december stralen en fonkelen voor een miniprijsje.

Op lange termijn veel minder verbruiken?
Energiezuinig renoveren is dé oplossing

We verwachten dat de energieprijzen op termijn niet zo torenhoog blijven als vandaag. Maar zelfs als de prijzen dalen, is het verstandig ervan uit te gaan dat energie ook de komende jaren duurder blijft dan wat we gewend waren. De beste manier om te besparen op je energiefactuur is de warmte binnen houden. Je huis goed isoleren, is de eerste stap.

  • Isoleer je dak met 10 tot 15 cm isolatie en laat het luchtdicht afwerken
  • Vervang je ramen, profielen en buitendeuren door hoogrendementsglas
  • Isoleer je buitenmuren en pak dan de vloerisolatie aan.

Is je woning goed geïsoleerd? Dan kan je je huis verwarmen met een energiezuinige en klimaatvriendelijke warmtepomp en een verwarmingssysteem op lage temperatuur zoals vloer-, plafond- of muurverwarming.

En voor je elektriciteit? Zonnepanelen blijven een aanrader: een prima investering die je vandaag sneller dan ooit terugverdient. Lees meer in dit artikel.

Belangrijk nieuws

Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 vind je de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen Vlaanderen op één overkoepelend platform: Mijn VerbouwPremie

Crelan helpt je graag besparen op je energiefactuur

Is de ECO-energiefinanciering iets voor jou?

Heb je plannen om te renoveren?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.