Kan ik als single een woning kopen?

Wonen-single_1

Ja. Uw burgerlijke staat is op zich geen criterium voor de aanvraag van een woonkrediet. De bank kijkt naar uw financiële situatie en uw kredietwaardigheid. Het hele financiële plaatje is daarbij van belang.

Uw inkomen

Maakt u een afspraak bij de bank neem dan zeker uw loonbriefje mee. Ruw gesteld mag de maandaflossing van uw lening maximaal één derde van uw netto-inkomen bedragen. Ook de stabiliteit van uw inkomen speelt een rol. Voor de goedkeuring van uw woonkrediet is een vaste arbeidsovereenkomst een vereiste.

Uw vaste lasten

U moet voldoende budget overhouden om van te leven. Zeg maar voor voeding, kleding, medische kosten, enz. Om daar een zicht op te krijgen, kijkt de bank ook naar uw andere vaste kosten, zoals andere leningaflossingen, onderhoudsgeld, energiefactuur, onroerende voorheffing en kinderlast.

Uw spaargeld

Voor de aankoopkosten heeft u eigen spaargeld nodig. Die komen grof gerekend neer op ongeveer 10% van de aankoopprijs. Daarnaast verwacht de bank meestal dat u een deel van de aankoopprijs met eigen spaargeld betaalt. De Nationale Bank hanteert als norm een eigen inbreng van 10% van de aankoopprijs (maar voor de aankoop van uw eerste woning wordt dat soms iets versoepeld).  

Tips voor een betaalbare woning

Is uw inkomen wat te krap om alle kosten te betalen? Laat u dat niet weerhouden om uw woondroom te realiseren. Volgende tips helpen u om als single een betaalbare woning te vinden:

  • U betaalt ook voor ruimte die u niet gebruikt. Ga voor een praktische, complete maar compacte woning op uw maat. Zo heeft u minder kosten voor verwarming, onderhoud en verzekering, en hoeft u in de nabije toekomst minder investeringen te doen.
  • Hebt u een favoriete stad waar u wil wonen? Koop een woning in de stadsrand. Zo woont u toch vlakbij, maar betaalt u minder.
  • Ga op zoek naar een woning met een park in de buurt. Dan hebt u geen tuin nodig.

Simuleer uw woonkrediet

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.