Haal de waarde van uw woning omhoog

Met 1 van deze top 3 renovatiewerken

U denkt eraan uw woning op termijn te verkopen… En uiteraard wilt u op dat moment het maximum uit die verkoop halen. Hoe u dat doet, is geen exacte wetenschap. Maar deze drie types renovatie zijn zeker de moeite en investering waard.

1. Achterstallig onderhoud

Een lekkend dak, kapotte dakgoten, scheuren in muren en tochtgaten halen de waarde van uw woning snel omlaag. Het goede nieuws? U kan er op korte termijn snel iets aan doen. Hetzelfde geldt voor een opknapbeurt van de gevel, de bestrijding van huiszwam of een schilderbeurt van de belangrijkste kamers.

Moeten er bij de uitvoering van deze werken esthetische keuzes worden gemaakt? Geef dan de voorkeur aan standaardmaterialen en neutrale kleuren. Een grote plus aan deze renovatiewerken: de meerwaarde die uw woning krijgt door deze opknapbeurt is meestal groter dan de kosten.

2. Energiebesparende renovaties

Isolatiemaatregelen of het plaatsen van dubbel glas verdient u gewoon terug: door subsidies én besparingen op uw verwarmingskosten. Maar ook bij een verkoop kunt u er de vruchten van plukken.

Een gunstig energieprestatiecertificaat (EPC) is vandaag uiterst belangrijk bij een verkoop. Daarnaast kwam een makelaarsnetwerk enkele jaren geleden al tot deze conclusie: bij de verkoop van een niet-geïsoleerde woning moet de prijs van de isolatiewerken afgetrokken worden van de vraagprijs.

3. Woonoppervlakte vergroten

De waarde van een woning wordt in grote mate bepaald door de bewoonbare oppervlakte. Verbouwingen die dus extra meters opleveren, zoals een uitbouw in het dak of een vaste trap naar de zolder, halen uw schattingsverslag omhoog.

Waak er wel over dat het aantal slaapkamers in verhouding is met het woongedeelte. Zes slaapkamers zijn geen meerwaarde als de woonkamer te klein is voor zes of zeven bewoners. Is de waarde van uw woning gestegen na een verbouwing? Laat dan zeker ook uw woningverzekering aanpassen.

Concrete plannen?

Plant u verbouwingswerken? Of investeert u liever in energiebesparende maatregelen?