Kies ik best voor een vaste of een variabele rente?

Een vaste rente biedt maximale zekerheid. Maar met een variabel krediet zijn lagere rentevoeten mogelijk. Wat kiest u best? We zetten de pro’s en contra’s voor u op een rijtje. 

Vaste rente: meer zekerheid

Een vaste rente biedt zekerheid. Een stijging van de marktrente heeft dan geen invloed op uw maandaflossing. Deze formule is ideaal als de rente laag staat, zoals nu. Met een variabele rente loopt u meer risico. De afgesproken basisrente wordt dan op de afgesproken scharniermomenten herzien. Dat gebeurt op basis van een objectief criterium, de zogenaamde referte-index. Die weerspiegelt de evolutie van de marktrente. Is de rente gestegen, dan gaat uw aflossing omhoog. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: bij een daling van de marktrente moet u minder afbetalen.

Variabele rente: lagere beginaflossing

Met een variabele rentevoet ligt uw beginaflossing meestal lager dan met een vaste rente. De ‘cap’ van het krediet geeft aan hoe sterk de rente kan stijgen. Bij de toekenning van het krediet kent u meteen de maximale maandaflossing die daarmee overeenkomt. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Combinatie vast en variabel

Zeggen beide formules u wel iets? Niets weerhoudt u ervan om ze te combineren. Door een gedeelte van het kapitaal te lenen met een vaste rente bouwt u zekerheid in. Het variabel deel van uw krediet zorgt voor een lagere beginaflossing en laat u toe om te profiteren van rentedalingen.

Simuleer uw woonkrediet

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.