Kan ik lenen voor de aankoop van een tweede verblijf of opbrengsteigendom?

wonen_fiscaliteit_2dewoning_1

Een tweede eigendom kunt u op verschillende manieren financieren. U kunt uw spaarboekje of beleggingsportefeuille aanspreken, of u kunt de aankoop gedeeltelijk financieren met een woonkrediet. Het afsluiten van een woonkrediet heeft verschillende voordelen:

1. Spaargeld blijft beschikbaar

Leent u voor de aankoop dan kunt u uw spaarbuffer behouden. Een vuistregel zegt dat u zes netto-maandlonen achter de hand moet houden als reserve. Zo hoeft u niet te panikeren als er onverwachte kosten opduiken.

2. Beleggingsrendement

Een ander voordeel is dat u uw beleggingsportefeuille dan onaangeroerd kunt laten. Bij de huidige lage rentevoeten kan een evenwichtige beleggingsportefeuille u op lange termijn potentieel meer rendement opleveren dan de rente die u betaalt op het krediet.

3. Fiscaal voordeel

Tot slot kan een krediet voor een tweede woning u nog altijd een aantal fiscale voordelen opleveren.

Eigen inbreng blijft belangrijk

Noteer wel dat ook een inbreng van eigen middelen vereist is. De aankoopkosten moet u sowieso zelf betalen. Daarbovenop eist Crelan in principe dat u minstens 20 % van de aankoopprijs met eigen middelen financiert. Ook uw terugbetalingscapaciteit bepaalt mee hoeveel u kunt lenen.

Simuleer uw lening

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.