Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een eerste woning koop?

Met welke kosten

Registratierechten

Bij de aankoop van een onroerend goed moet u registratierechten betalen. Sinds 1 januari 2020 bedraagt het tarief in het Vlaamse gewest 6% voor uw gezinswoning, op voorwaarde dat het uw enige woning is waar u binnen de 2 jaar intrekt. U betaalt slechs 5% als u de woning binnen de 5 jaar grondig energetisch renoveert.

‘Bescheiden’ woningen van max. 200.000 euro krijgen een korting van 4.800 euro als het 6%-tarief van toepassing is. Komt u in aanmerking voor het tarief van 5% dan bedraagt de korting 4.000 euro. Woningen in de kernsteden of in de Vlaamse rand rond Brussel komen voor deze korting in aanmerking bij een aankoopprijs tot 220.000 euro.

In het Waalse gewest bedraagt het registratierecht 12,5% (groot beschrijf). Voor woningen met een kadastraal inkomen van max. 745 euro bedraagt het tarief 6% (klein beschrijf).

In het Brussels gewest moet u rekenen op 12,5% registratierechten. Bij aankoop van uw enige gezinswoning voor een maximumbedrag van 500.000 euro kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een vermindering. De eerste schijf van 175.000 euro is dan vrijgesteld van registratierechten. Dat komt overeen met een korting van 21.875 euro.

Notariskosten

Bij de aankoop van een huis of appartement moet u een notaris inschakelen om de akte te verlijden. Hij of zij helpt u ook bij de andere formaliteiten: van de opmaak van het compromis tot de ondertekening van de akte. U moet rekenen op volgende kosten: ereloon van de notaris, administratieve en andere kosten, btw. Voor een huis van 250.000 euro komen deze kosten op +/- 4.500 euro.  U kunt een simulatie maken op www.notaris.be.

Notariskosten voor de lening

Ook voor het verlijden van de kredietakte is de tussenkomst van een notaris vereist.

Reken hiervoor op volgende kosten: registratierechten (1%), ereloon van de notaris, rechten en kosten voor het vestigen van de hypotheek en btw. Voor een standaardkrediet van 250.000 euro moet u rekenen op +- 6.300 euro.

Bankkosten

Voor het afsluiten van een woonkrediet rekent de bank een dossierkost aan. Ook de eventuele schattingskosten zijn voor uw rekening.

Verzekeringen

Als bijkomende waarborg voor uw krediet eist de bank meestal dat u volgende verzekeringen afsluit:

  • Schuldsaldoverzekering: beschermt uw partner of erfgenamen indien u overlijdt voor het geleende bedrag volledig is terugbetaald.
  • Brandverzekering: beschermt uw woning tegen brand en andere risico’s.

Onroerende voorheffing

Jaarlijks moet u belasting betalen op het kadastraal inkomen (k.i.) van uw woning. Dat is een fictief huurinkomen dat toegekend wordt aan elk onroerend goed. U kunt het k.i. vragen aan de verkoper van de woning of opvragen bij de plaatselijke afdeling van het kadaster.

Renovatie- en interieurkosten

Voor u een woning koopt, legt u best ook een budget vast voor de verbouwingen. U kunt hiervoor de hulp inroepen van een architect. Ook aan behang- en schilderwerken, gordijnen en andere inrichtingskosten hangt een prijskaartje vast.

Verhuiskosten

Trommelt u op de dag van de verhuis familie en vrienden op om te komen helpen? Zelfs dan houdt u best een budget achter de hand voor verhuiskosten. Moet u een bestelwagen of ladderlift huren om alles op zijn plaats te krijgen? Voorziet u broodjes of een etentje achteraf voor de helpers? … Werkt u met een professionele verhuisfirma, vraag dan vooraf offertes op.

Andere kosten

Andere kosten waarmee u rekening moet houden, zijn de facturen voor nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit) en internet, kosten voor afvalophaling, lokale belastingen, beveiliging, enz.

Maak een simulatie

Met de woonkredietsimulator op de website van Crelan berekent u snel hoeveel u kunt lenen en wat u maandelijks moet terugbetalen voor het gekozen bedrag.

Liever persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en wilt u graag advies op maat? Contacteer ons voor een persoonlijke afspraak. Of kom vrijblijvend langs en krijg gratis ons magazine boordevol tips over hoe u uw droomhuis werkelijkheid laat worden.